DAGJE FRANKRIJK IN DEN HAAG

DAGJE FRANKRIJK IN DEN HAAG

Om in Parijse sferen te raken, hoef je dit weekend niet ver van huis. Komende zondag vindt de derde editie plaats van Marché Royal, zonder twijfel de gezelligste markt van het Hofkwartier. In de pittoreske straten klinken accordeons, ruikt het naar versgebakken stokbrood en sieren de fraaiste Franse oldtimers de trottoirs.

Montmartre

“Paris is always a good idea.” Audrey Hepburn zei het al en ze had he-le-maal gelijk! Daarom brengt het Hofkwartier de stad van de liefde, de mode en het licht ook deze herfst weer voor één dag naar Den Haag. Tijdens Marché Royal op 15 oktober waan je je een moment in het knusse en artistieke Montmartre uit vervlogen tijden. Terwijl je op zondags tempo en in een heerlijk najaarszonnetje door de buurt slentert, passeer je sfeervolle kramen vol leuke snuisterijen en smakelijke lekkernijen.

Delicatessen

Ook de winkeliers laten zich op deze speciale dag van hun Franse kant zien. Zo kun je bij Le Magasin Pastis terecht voor de fijnste delicatessen. De Franse kruidenier L’Epicerie du Pape organiseert middenin het oogstseizoen een olijfolieproeverij én hij viert zijn eerste verjaardag met huisgemaakte kastanjetaart. En in de uitstalling van WWen vind je jurkjes, rokjes en shirts die niet hadden misstaan in het straatbeeld van Parijs. Op hun beurt hebben de cafés en restaurants allerlei Franse culinaire verrassingen voor je in petto.

Onder de hamer

Zeg je Parijs dan zeg je artistiekelingen en antiquairs. Dat weet het Venduehuis als geen ander. Het oudste veilinghuis van Nederland houdt tijdens de markt dan ook een kijkdag voor de kunst- en antiekveiling van 18 en 19 oktober. Bijzonder is dat, naast een heleboel andere interessante stukken, de collectie van het Rosa Spier Huis onder de hamer gaat. Dit bekende ouderencentrum voor kunstenaar in Laren wil de opbrengst gebruiken om nieuwbouwplannen te bekostigen.

 

Lelijke Eend

Een terugkerend hoogtepunt van de Marché Royal is de parade van oude Franse auto’s, waarvan de ene nog zeldzamer is dan de ander. De Lelijke Eend van Citroën en de Renault Dauphine doen bij sommigen nog wel een belletje rinkelen. Maar de ‘Panhard et Levassor X72’ uit 1932 of de ‘Renault KJ’ uit 1924? Waarschijnlijk niet… Deze en nog veel meer kleurrijke bolides van onder anderen verzamelaar Peter Drijver zijn de hele dag van dichtbij te bewonderen.

Pétanque

Omdat de weergoden dit weekend goedgemutst lijken, mag het Franse volksspel numéro un op deze middag natuurlijk niet ontbreken: jeu de boules, oftwel pétanque. In de Paleistuin kun je bij droog weer naar hartenlust een balletje werpen. Vergeet dus niet je trui met Bretonse strepen uit de kast te halen, je alpinopet op te zetten en je snor te laten staan voor de optimale Franse beleving! Zelf geen behoefte om te spelen? Kijken langs de zijlijn is een minstens even goed Frans gebruik.

Accordeon

Om het geheel van nóg meer joie de vivre te voorzien, vullen diverse artiesten de straten met hun meeslepende muziek. Muzikant en liedjesschrijver Caroline in ’t Veld, bijvoorbeeld, neemt haar accordeon ter hand voor onmiskenbare Franse klanken. En de formatie Pierre et les Optimistes brengt zowel eigen gipsyachtig repertoire ten gehore als alom bekende Franse evergreens. Ook Francesca Tandoi geeft acte de présence, maar dan met sfeervolle jazzklassiekers die ze op haar eigen, unieke wijze speelt. On y va?

Marché Royal, zondag 15 oktober van 11.00 tot 18.00 uur in het hele Hofkwartier. Houd voor het laatste nieuws de Facebookpagina in de gaten.