KLASSIEK ONTMOET MODERN BIJ BISTRO POMONA

KLASSIEK ONTMOET MODERN BIJ BISTRO POMONA

Na een lange leegstand heeft de oude ‘vleeschhouwerij’ in de Molenstraat eindelijk weer een bestemming! En wat voor een: bistro Pomona ademt de luxueuze sfeer van honderd jaar geleden, maar dan met een moderne twist.

Door Jasper Gramsma

Styling

De kleuren groen en roze domineren in het fraaie interieur van de nieuwe ‘brunch-bar-bistro’ Pomona. Het is een duidelijke knipoog naar de art nouveau van begin vorige eeuw. Alleen het strakke meubilair verraadt de nieuwigheid. “De styling heb ik helemaal zelf bedacht,” zegt chef-kok Marten Schurink trots. “Een beetje chef houdt van mooi: mooie kleding, mooie spullen en mooie gerechten.”

Godin

En de naam? Daar zit een verhaal achter: “Ik zocht een naam die bij de straat past en vrouwelijk is, want dit pand ademt vrouwelijkheid. Het Parkhotel, hiertegenover, heette vroeger Vegetarisch Hotel Pomona, vernoemd naar de Romeinse godin van de boomvruchten. Een prachtige naam die ook nog eens bij de zeitgeist past.” Dat het pand nota bene een oude slagerij is, hindert niet.

Oesters

De mix van klassiek en modern in het interieur zie je ook terug op het menu. “We hebben gemberthee, smoothies met kurkuma en hippe chai lattes, maar ook oesters en charcuterie,” vertelt de enthousiaste chef. “Uiteraard staan er ook wat vegetarische dingetjes op de kaart. Ik probeer veel te variëren met een soepje van de maand, een steak van de week en de dagvangst vis.” Over de wijnen zegt hij: “Ze komen van Wijn van Steve, maar zijn ondanks hun diverse oorsprong best wel klassiek.”

Afwassser

Hoewel dit zijn eerste eigen restaurant is, heeft al een lange staat van dienst in de culinaire wereld. “Ik ben ooit begonnen als afwasser in een Utrechts restaurant. Toen de chef daar wegviel, stond ik uiteindelijk op m’n 25ste achter de kachel. Dat vond ik zo tof; die adrenaline, die drukte. Dat is altijd gebleven, al heb ik nog wel een tijd in de concept- en productontwikkeling gewerkt.”

Hip volk

Twee weken geleden openden Schurink en zijn compagnon de zaak, en over aandacht heeft hij niet te klagen: “Ik moet nog een paar laatste dingen afmaken, daar heb ik steeds geen tijd voor. Het is nog niet afgeladen vol, maar we krijgen wel de hele dag door superleuke mensen binnen. Het concept spreekt hele diverse groepen aan: er komt veel hip volk, maar ook mensen uit de buurt en hotelgasten.”

Verhalen

Die variatie geeft Schurink energie: “’s Ochtends komt de buurvrouw met haar hondje koffiedrinken, ’s middags zijn er wat Limburgers die hun zoon helpen verhuizen en ’s avonds komen er een paar vrienden langs. Al die verhalen, daar gaat het me om. Laatst was er bijvoorbeeld een oude, zieke jazzmuzikant die nog één keer saxofoon wil komen spelen: geweldig!” En wie de koffie met huisgemaakte boterkoek proeft, begrijpt onmiddellijk waarom het zo goed toeven is bij Pomona.

Pomona, Molenstraat 52. Geopend: dinsdag t/m zondag, 09.00 – 23.30 uur. Meer informatie: www.bistropomona.nl en www.facebook.com/bistropomona.