Campagne “Winkels Open: Fietsers Lopen”

Campagne “Winkels Open: Fietsers Lopen”

Gezellige, publieksvriendelijke binnenstad door een fiets- en scootervrije straatjes.

De “Winkels Open: Fietsers Lopen” campagne is opgezet door de Gemeente: wethouder Robert van Asten (Verkeer) gezamenlijk met de verschillende BIZen. Daarnaast is er ook aandacht besteed aan het wan-parkeren van fietsen en scooters met borden refererend aan de Biesieklettes op de Nobelstraat, Grote Halstraat en op het Buitenhof.

Het hing al een tijdje in de lucht na talloze (bijna) ongelukken en veel irritatie: er komen nieuwe regels voor fietsers en snorfietsers. Binnenkort moet je namelijk afstappen in veel straten van de binnenstad van Den Haag. Als de winkels open zijn, is het verboden om te fietsen in de drukste winkelstraten. Snorfietsers mogen helemaal niet meer rijden in deze straten, ook niet als de winkels gesloten zijn.

De gemeente heeft ooit bedacht dat fietsers en wandelaars de straat wel kunnen delen. Maar dat blijkt in de praktijk toch anders te werken: de regels zijn onduidelijk waardoor fietsers vaak te hard rijden en wandelaars niet opletten.

Afstappen

Vanaf maandag 2 november worden de nieuwe regels in het centrum ingevoerd. Dan mogen fietsers en snorfietsers niet overal meer rijden in het voetgangersgebied van de binnenstad.

In het Hofkwartier mag niet gefietst worden vanaf 11.30 tot 18.00 uur en op koopavond tot 21.00 uur, met name Noordeinde, Hoogstraat, de Plaats en Hartogstraat, en ook niet in de Oude Molstraat, Papestraat, Annastraat en de Juffrouw Idastraat. Het snorfietsverbod geldt hier altijd, dus 24 uur per dag, 7 dagen per week.

De Molenstraat en andere straten in het Hofkwartier (donker groen) zijn doorgangsroutes. maar omdat die nog steeds in het voetgangersgebied liggen, behoren de fietsers en scooters zich aan te passen aan het publiek.

Andere straten waar op dezelfde tijden niet gefietst mag worden zijn: Spuistraat, Vlamingstraat, Schoolstraat, een deel van de Wagenstraat, een deel van de Voldersgracht, Korte Houtstraat en een deel van het Plein (de zijde van de Tweede Kamer en de zijde van het Mauritshuis).

Boete

Voordat het zover is komt er een campagne om ons te informeren met onder andere borden: ‘Winkels open: Fietsers lopen’. Vervolgens krijgen (snor)fietsers die niet afstappen niet direct een boete, maar eerst nog een waarschuwing. Na een tijd worden mensen natuurlijk wel bekeurd (€35,-) wanneer ze zich niet aan de regels houden.

Hier mag je nog wel fietsen en snorren

Zoals je ziet zijn er een aantal straten waardoor je nog steeds mag fietsen: Grote Marktstaat, Spui, Hofweg, Raamstraat, Nieuwstraat, Dagelijkse Groenmarkt, Buitenhof, Lange Poten, het andere deel van het Plein en het Binnenhof. Snorfietsers hebben het lastiger. Zij mogen alleen de donkergroene lijnen op bovenstaande kaart volgen. De Gedempte Burgwal en – Gracht, Spui, Lange Poten en Dagelijkse Groenmarkt zijn dan de centraalste routes.