EEN EIGEN ‘NEUS’ VOOR HET HOFKWARTIER

EEN EIGEN ‘NEUS’ VOOR HET HOFKWARTIER

‘De neus van Latakia’ werd Mohamed Semhani in zijn Syrische woonplaats genoemd. De parfumeur runde er twee zaken, tot de oorlog hem en zijn gezin in 2015 op de vlucht joeg. Nu bouwt hij in de Papestraat aan een nieuwe toekomst met zijn pas geopende Royal Dutch Perfume.

Essentiële oliën

Wie de nieuwe parfumerie van het Hofkwartier binnenloopt, ziet meteen dat dit niet zomaar een zaak is. De 34-jarige meester-parfumeur Mohamed Semhani uit Syrië mengt zijn geuren zelf, op zijn toonbank, met behulp van een enorme wand vol essentiële oliën en destillaten. “Uniek,” stelt hij trots. “Dit is de enige winkel in Nederland waar een echte parfumeur aan het werk is. Het is een verloren ambacht.” Semhani leerde het vak dankzij de boeken van zijn opa. “Alle ruim 400 geuren die ik hier heb, ken ik inmiddels uit mijn hoofd. Daar zitten bloemige extracten bij, maar ook kruidige, warme en houtige. Alles kan ik maken.”

Mimosa

Niet verwonderlijk dus, dat de zaak is verzadigd met rijke geuren die strijden om de aandacht. Dat geldt ook voor de lange rijen kleurrijke en sierlijke flessen waarin de gelukkige zijn of haar op maat gemaakte parfum mee naar huis kan nemen. Voordat Semhani de gelegenheid krijgt zijn concept uit te leggen, komt er een dame binnen met wie hij het kan illustreren. “Waar houdt u van?”, vraagt de parfumeur. “Ik ben gek op mimosa, kunt u daar iets mee?” In no-time tovert Semhani de ingrediënten bij elkaar en mengt er een beetje van in een laboratoriumbeker. “Heerlijk, in één keer raak!”, zegt de vrouw verrast. “Verkocht. Weet u? Doet u maar twee flesjes.”

Parfum op maat

“Er zijn mensen, zoals deze dame, voor wie ik speciaal een parfum op maat ontwerp, anderen komen met een voorbeeld dat ze dierbaar is,” legt Semhani uit. Hij pakt een lege fles van Guerlain uit de la van zijn bureau, een limited edition van een klant. “Voor zo’n flesje van 75 milliliter betaal je een paar honderd euro, mijn variant in een fles van 100 milliliter kost maar 40 euro.” Kleiner beginnen of verschillende geuren uitproberen kan ook: voor 15 euro heb je al een flesje naar wens van 30 milliliter. Binnenkort volgt ook een parfum van het huis. “Voor zowel dames als heren ben ik druk met het ontwikkelen van een geur met bijbehorende zeep. Ik verwacht in drie maanden klaar te zijn.”

Mijlpaal

De opening van zijn nieuwe zaak, half januari, was een mijlpaal voor de ervaren ondernemer. Na een verblijf in een asielzoekerscentrum en het voltooien van het inburgeringstraject, kwam het gezin Semhani in Leidschendam terecht. Een klein zetje van de gemeente Leidschendam-Voorburg leidde hem naar een ‘angel investor’ die net zo gelooft in het product als de parfumeur zelf. “Uiteindelijk moet het een groot bedrijf worden. Maar voor nu ben ik al heel blij dat ik me weer op de toekomst kan richten na wat we in Syrië hebben meegemaakt.”

Royal Dutch Perfume, Papestraat 15. Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina.