WOUTER: SCHOENMAKER VOOR JE SNEAKERS

WOUTER: SCHOENMAKER VOOR JE SNEAKERS

Op het Torenplein brengt Wouter van de Weetering het oude ambacht van schoenmaker naar 2020. Naast een kei in ‘gewone’ hakken en zolen is de hij expert op het gebied van sneakers. “Je moet er beter over nadenken, een leuke uitdaging.”

Sterk merk

Als Wouter vijf jaar geleden zijn voornaam op de gevel plakt van een oude schoenmakerij op het Torenplein, is Schoenmakerij Wouter feit. In het stoere en hippe interieur komt het ambacht goed tot z’n recht. “Binnen heb ik destijds ook alles veranderd,” vertelt hij. “Schoenmakerijen zijn meestal van die saaie winkeltjes, ik wilde iets anders.” En dat is gelukt: Wouter is een sterk merk, al is het de schoenmaker daar niet om te doen. “Ik wil gewoon kwaliteit leveren en vriendelijk zijn voor mijn klanten.”

Creatieve oplossingen

Terwijl hij zijn klanten helpt, vertelt Wouter uit hoe het zover gekomen is. “Als kind zag ik de schoenmaker bezig met allerlei kleine dingetjes: repareren, creatieve oplossingen bedenken. Dat leek mij ook leuk; thuis haalde ik al graag oude afstandsbedieningen uit elkaar om te zien hoe het allemaal zat.” Bij een orthopedisch schoenatelier leert hij het vak. “Bij de schoenmaker waar ik daarna ging werken, draaide ik de zaak binnen de kortste keren in m’n eentje, waardoor ik dacht: dat kan ik ook voor mezelf doen.”

Torenplein

Dat die droom uiteindelijk op het Torenplein in vervulling gaat, is min of meer toevallig. Al is het wel een bijzondere plek voor de ondernemer. “Vroeger woonde ik met mijn moeder op het Westeinde en gingen we samen ijsjes eten bij Florencia. Toen ik er een paar jaar geleden met mijn dochtertje een ijsje at, zag ik dat hier een schoenmaker zat. Ik raakte met hem aan de praat en hij vroeg me of ik de zaak niet wilde overnemen, het was bij wijze van spreken binnen een dag geregeld,” lacht Wouter.

Sneakers

Naast het normale ‘hakken- en zolenwerk’ heeft deze vakman van het herstellen van sneakers zijn specialiteit gemaakt. “Vaak kunnen sneakers voor een paar euro gerepareerd worden, dat weten mensen niet,” legt hij uit. “En als ze er wel om vragen, halen schoenmakers er hun neus voor op.” Voor Wouter geldt juist het tegenovergestelde: “Ik draag ze tenslotte ook graag. Als het moet, zet ik er een nieuwe zool onder of verf ik ze zelfs.”

Kunststof

De sneaker vraagt wel een andere aanpak dan de traditionele schoenmakersklus. “Ze zijn heel anders opgebouwd dan gewone schoenen, je moet er beter over nadenken. Zeker met kunststof kan het lastig zijn, een leuke uitdaging.” Liefhebbers en professionals weten het Torenplein al lange tijd te vinden. “Schoenenwinkels met hele exclusieve sneakers laten weleens een stiksel herstellen. En steeds vaker krijg ik vintage sneakers uit de jaren tachtig, die zijn nu veel waard.”

Schoenmakerij Wouter, Torenstraat 89. Meer informatie: website, Facebook en Instagram.

Op de hoogte blijven van alles wat er in de buurt gebeurt? Volg Hofkwartier Den Haag dan op Facebook, Instagram en Twitter.