ZAHER MAAKT MONDKAPJES TEGEN CORONAVIRUS

ZAHER MAAKT MONDKAPJES TEGEN CORONAVIRUS

Er is een groot gebrek aan mondkapjes door het coronavirus. Voor kleermaker Zaher Mostaghi uit het Hofkwartier reden om de mouwen op te stropen. Met behulp van een crowdfundingsactie hoopt hij er dagelijks maar liefst duizend te kunnen maken. 

Gevangenissen

Net als bij veel andere ondernemers is het deze dagen rustig bij Savile Row & Co Bespoke tailors, de kleermakerij van Zaher Mostaghi in de Papestraat. Het coronavirus zorgt voor stille straten en weinig werk, maar gelukkig ook voor tijd om goeie ideeën te bedenken. “Op het nieuws zag ik dat er een groot tekort is aan mondkapjes in de ziekenhuizen,” vertelt Mostaghi. “Nu worden mensen in gevangenissen ingezet om er per week 50.000 te maken en ik dacht meteen: als kleermaker heb ik de juiste machines en ik leef ook in dit land, dus ik ga helpen. Ik denk er zo’n duizend per dag te kunnen maken.”

Zeventig cent

Om aan de slag te kunnen op de naaimachine, heeft Mostaghi geld nodig voor het inslaan van de juiste materialen. Daarvoor heeft hij in samenwerking met zijn buurman, juwelier Cees Hoek, een crowdfundingscampagne opgestart via GoFundMe. Streefbedrag: 50.000 euro, maar elke bijdrage is welkom. “In elk geval moet ik elastiek inkopen en de juiste stof aanschaffen die het virus tegen kan houden. Ik heb voor twee lagen katoen gekozen, met daartussen wasbaar papier om te filteren; ik schat dat de kosten van één zo’n mondkapje rond de zeventig cent uitkomen.” Katoenen mondkapjes, zoals die nu ook door gedetineerden worden gemaakt, zijn niet veilig genoeg voor het gebruik in ziekenhuizen. Wel zouden ze op andere plekken kunnen worden ingezet om de druk op medische mondkapjes te verlichten.

Apparatuur

Hoeveel stuks er uiteindelijk geproduceerd worden, hangt af van de opbrengst. “Hoeveel tijd ik er ook aan moet besteden, ik doe mijn werk kosteloos. Hoe meer geld er binnenkomt, hoe meer mondkapjes ik dus kan maken. Simpel.” Als de campagne voldoende oplevert, is Mostaghi zelfs bereid speciale apparatuur aan te schaffen om ook medische mondkapjes te gaan maken. Alles wordt uiteindelijk ter beschikking gesteld aan de gemeente. Om ervoor te zorgen dat de kapjes op de juiste plek terechtkomen, is Mostaghi nog naarstig op zoek naar partijen om mee samen te werken.

Doneer hier voor de crowdfundingscampagne van Zaher Mostaghi.

Savile Row & Co Bespoke tailors, Papestraat 16. Meer informatie: website, Facebook en Instagram.

Op de hoogte blijven van alles wat er in de buurt gebeurt? Volg Hofkwartier Den Haag dan op Facebook, Instagram en Twitter.