EL MERCADO: SPAANSE DELICATESSEN & TRAITEUR IN DEN HAAG

EL MERCADO: SPAANSE DELICATESSEN & TRAITEUR IN DEN HAAG

Frank en Sergio zijn eigenaar van El Mercado op de Prinsestraat 52: een authentieke Spaanse delicatessenwinkel en traiteur. Drie weken voor de lockdown van 2020 – dat zie je natuurlijk niet aankomen – begonnen zij met de winkel. Maar toch heeft de winkel in die tijd al een vaste klantenkring opgebouwd en dat spreekt voor zich!

Bocadillos en andere kleine take-away

De winkel is te herkennen aan zijn huisstijl met de kleuren van de paella, dat door een vriendin van Francks zus is ontworpen. Er staan een aantal hoge tafels buiten, waaraan je je take-away kunt nuttigen. Van buiten zie je de uitgebreide vitrines waarin de hammen, kazen en alles wat nodig is voor de heerlijk bocadillos. Er worden elf verschillende gepresenteerd, zoals: Ventresca con pimiento de piquillo ofwel tonijn met ingelegde rode paprika of de diverse Lomo (gegrilde varkensfilet) met verschillende soorten kazen. Ook niet te vergeten de dagelijkse verschillende tortillas met ui, rode parika, chistorra, etc. In en op een andere vitrine staan verschillende huisgebakken taarten geëtaleerd waarvan de chocoladetaart lonkt.

El Mercado delicatessen

El Mercado verkoopt producten die direct van het Iberische schiereiland en de eilanden komen. De olijfolie komt uit Andalusië, de wijnen komen van verschillende Spaanse gebieden en dus niet regio verbonden. De verse producten komen eigenlijk overal vandaan, de beste kazen komen uit het noorden: Galicië, Asturië, Navarra, Murcia, maar ook een lekkere kaas uit Menorca, een van de Balearen eilanden in de Middellandse zee.

El Mercado traitteur

Daarnaast wil El Mercado de Spaanse traiteur zijn: Zo verkopen ze in het weekeinde paella’s, die zijn heel populair. En Spaanse kroketjes, gemaakt van kabeljauw, chorizo en andere hammen, kaas. De pintxos, de langwerpige tapas die hun oorsprong hebben in Baskenland, komen ook op de kaart. Maar bijzonder is dat er elke dag van de week andere gerechten op het menu staat. Op de dinsdag bijvoorbeeld, is er een vegetarische paella met groenten en paddenstoelen en ook de vegetarische kroketjes. Heel klantgericht: men heeft de zekerheid dat het gerecht op die en die dag altijd voorradig is.

Franck en Sergio

Franck komt uit de Hoekse Waard en is ooit afgestudeerd aan de Hoge Hotelschool Maastricht. Zo’n 25 jaar geleden begon hij in de evenementen organisatie in Maastricht en werd de tourmanager voor het Canadese Cirque du Soleil. Daar ontmoette hij de Barcelonezer Sergio, die als EHBO’er verpleger voor het publiek werkte. Samen hebben ze bijna tien jaar lang met het circus over de hele wereld gereisd en met de Spaanse achtergrond van Sergio gingen ze in al die landen altijd op zoek naar Spaanse winkels en restaurants, want op reis mis je altijd wel je eetcultuur. Voor Franck dan wat minder: de Nederlandse stroopwafels zijn misschien nog wel het meest authentiek in de Hollandse keuken, maar de Spaanse eetcultuur wil dat er dagelijks uitgebreid wordt gekookt.

Een jaar geleden stonden ze met Cirque du Soleil op het Malieveld en kwamen ze, tijdens hun traditionele zoektocht door de aangedane stad, erachter dat er in Den Haag geen Spaanse winkel was te vinden. En dat was best interessant. Ze liepen al een tijdje rond met het idee om “iets anders” te gaan doen en op één plek te blijven. In maart 2020 hield het circus van de een op de andere dag ermee op door corona toestanden. Het was best fijn om even te stoppen, maar om twee jaar te duim draaien was geen optie. De knoop werd doorgehakt en ze vestigden zich uiteindelijk in Den Haag. In augustus vonden ze op de Prinsestraat, dat in de culinaire hoek van de binnenstad ligt, de perfecte plek om een eigen zaak te starten. Voor Sergio de gelegenheid om zijn kookkunsten van moederland te kunnen verdiepen en uitwerken en voor Franck, die ook zijn nodige eetervaring opgedaan heeft in Barcelona, om het bedrijf te promoten.

Spaanse hammen en hambotjes & thuis koken

Zowel de Nederlandse als de Spaanse klanten komen er op af, eigenlijk iets meer Nederlanders dan Spanjaarden. De Spanjaarden komen voornamelijk voor producten die je nergens anders kunt vinden, en die de nostalgie meedragen. Ham is een belangrijk product in die keuken en El Mercado verkoopt onder andere de Sobrasada, een zachte varkensworst van Mallorca; de Salchichon, een gedroogde worst, of voor speciale gelegenheden de Lomo, een malse varkenshaasham. Heel speciaal is dat zij authentieke hambotjes verkopen, een product dat je daar bij elke slager vindt en men gebruikt om de perfecte bouillon te trekken: wat anders dan onze blokjes. Het hambot voeren ze zelf in vanuit Spanje, omdat die daar op de Spaanse manier worden gerijpt.

Ook op de schaft verschillende fonds en andere soepproducten, rijst uit Albufera (bij Valencia) en andere benodigdheden om een uitstekende paella te maken. Niet te vergeten de speciale kruiden. En verschillende soorten bloem voor beslag of gebak. Een tip: Wie weet van koken en pannen moet zijn bij El Mercado voor de originele paellapannen, andere uitstekende geëmailleerde koekenpannen en gietijzeren grillplaten, waar je jaren mee doet.

Wijnen en andere dranken, aperitief

Naast de etenswaren verkoopt El Mercado ook 30 verschillende wijnen rood en witte, mooie cava’s. Dit voorjaar zijn ingeslagen Sangria, zoals de P.A. & Co. Frissante, en ook speciaal voor de Nederlanders die gek zijn op rosé: Cabernet Sauvignon Enate 2019 (BOB Somontano) en de Inurrieta Mediodia rosado uit Navarra geperst uit 5 mooie druivenrassen. Ook vind je er verschillende soorten vermout en Spaans bier en heerlijke cider, maar ook frisdranken. Voor bij de aperitief diverse visconserven, zoals sardientjes of gemarineerde inktvis, waar je dan chips met ansjovissmaak eet (heerlijk!), olijven, wijnkaas, kweepeergelei, etc., etc. Zoetigheden als de Spaanse noga Turron met hazelnoot, cakejes en en koekjes, chocolade en Cacaolat is dé chocolademelk waar je de echte Spanjaard ‘s nachts voor wakker kan maken.

Kom eens rondsnuffelen

De Spanjaarden knipogen dat de Nederlanders geen kok zijn, maar wel zo graag afhalen; Maar dat is prima. Natuurlijk wordt er altijd gevraagd wat wat is bij het rondsnuffelen in de zaak en men ontdekt altijd wel wat nieuws, en Franck en Sergio willen je graag helpen. Klein geheimpje: El Mercado voert zelf alles direct in waardoor de prijzen behoorlijk lager liggen dan in andere zaken. Er zijn al een aantal Spaanse restaurants uit de regio en zelfs uit Utrecht als klant. En de Spaanse Ambassade is erg enthousiast en leveren mooie folders over wijnregio’s en Spaanse producten: leuk om te bestuderen. Je bent van harte welkom om sfeer te proeven in de Spaanse delicatesse winkel El-Mercado! Voor eventuele vragen of suggesties kun je contact opnemen met Franck en Sergio. Op de website www.el-mercado.nl staan ook de meest consistente gerechten en nieuwtjes op Facebook / instagram. 

Openingstijden: Maandag: gesloten, Dinsdag tot en met zaterdag: 11:00 uur tot 18:30 uur, Zondag van 12:00 uur tot 17:30 uur

Prinsestraat 52 – 2513CE Den Haag, telefoon: 070 2121268 

Email: hola@el-mercado.nl