VEDRAL VIOOLMAKERS MOLENSTRAAT 19

VEDRAL VIOOLMAKERS MOLENSTRAAT 19

Muziek en muziekinstrumenten makers in de Molenstraat: Josef Joachim Vedral en Josef  Vedral

Gedreven door muziek

Josef Joachim Vedral werd geboren op 27 maart 1883 in Tsjechië en genoot zijn opleiding tot vioolbouwer bij Benjamin Potocka in Jicin, waarna hij in 1903 naar Amsterdam kwam om daar drie jaar bij Karel van der Meer te werken. Vervolgens werkte hij bij Paul Kunze in Den Haag (1906-1907): ook een grote naam op het gebied van! Meteen daarna vestigde hij zich zelfstandig in de hofstad. Behalve zijn medewerker Josef Musil (werkperiode 1931 – 1971) hebben o.a. Johann Stüber, Louis Blitz en Lorenz Krumbholz hem terzijde gestaan.

Stradivari, Guarneri en Guadagnini

Josef sr. hield zich intensief bezig met restauraties en nieuwbouw en maakte instrumenten in de stijl Stradivari, Guarneri en Guadagnini. Tevens was hij een expert op het gebied van oude meesterinstrumenten. Zijn werk vond erkenning, zowel bij de musici als op tentoonstellingen.

Vedral junior

Na het overlijden van Vedral sr. op 31 mei 1965 werd de zaak door zoon Josef (1931) voortgezet, samen met zijn zuster Anny die de administratie deed. Hij houdt zich voornamelijk bezig met reparatie, restauratie, handel en expertise als experttaxateur. Junior ontving de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau in 2000. Hij overleed op 30 september 2002 in Den Haag op de leeftijd van 71 jaar.

De appel en de boom

De houten speelgoed winkel Sage op de Molenstraat 21 c is familie van de Vedral, en het is puur toeval dat hij zich vestigde in deze straat. Via een extern persoon is hij dit ten oren gekomen. Toch mooi, maar of hij ooit ook mooie viooltjes voor kinderen zal maken….wie weet?!