SAMEN WERKEN AAN KOFFIEBIER: BRANDER, BROUWER EN BROEDER

SAMEN WERKEN AAN KOFFIEBIER: BRANDER, BROUWER EN BROEDER

De brander, brouwer en broeder hebben elkaar gevonden in het Hofkwartier Den Haag. Met als resultaat van de samenwerking een koffiebier. Het is nog niet te koop. Het ligt momenteel nog te rijpen. ‘Het bier moet eerst gisten’, zegt Lianne Bertens van Koffiebranderij BOON die de koffie voor het nieuwe bier leverde: een fruitige en kruidige Yirgacheffe-koffie uit Ethiopië. ‘Bij de eerste proef werden de smaakpapillen zo verwend dat het direct duidelijk was: dit koffiebier gaat er komen’, wordt duidelijk uit  haar verhaal.

Foto: Lianne Bertens die in de Prinsestraat in het Hofkwartier Den Haag al bijna vijf jaar dagelijks verse koffie brandt.

 

Stout bier met een prettig bittertje

Foto: Het etiket van het koffiebier dat vanaf begin volgend jaar te koop is.

Lianne had al een keer koffiebier geproefd. Ze moest daar direct aan denken toen Youth Food Movement een dag organiseerde met als centrale thema ‘drank’. Kees van YFM kwam daar een keer bij Lianne over praten. ‘Toevallig is Kees ook brouwer en maakt hij in het Hofkwartier ook het Kloosterbier’, lacht Lianne. ‘Al pratend kwamen we op koffiebier. Vrij snel daarna zijn we het ook als proef gaan maken. Heel spannend; we wisten niets van het brouwproces.’ Met haar man Ad, waarmee ze samen de koffiebranderij runt, is ze van het begin af aan bij het brouwen betrokken geweest. ‘

Als de mout een paar uur heeft gekookt, moet het mengsel in één keer snel afkoelen’, weet ze daardoor nu. ‘Omdat dan de smaak van de bonen goed tot hun recht komt, hebben we op dat moment de bonen erbij gedaan. Het is een stout bier dat ook weleens de espresso onder de bieren wordt genoemd. Het heeft eenzelfde bittertje als koffie en cacao. Juist door de fruitige en kruidige Yirgacheffe-koffie versterken de smaken elkaar. Daardoor is het bier vol en rond; kruidig en zoet, maar toch met een prettig bittertje. Na een eerste test is er inmiddels 120 liter gemaakt. Naar verwachting is dat begin volgend jaar te koop. Heerlijk verwarmend in de koude wintermaanden’, blikt een enthousiaste Lianne alvast vooruit.

Meer weten over koffie branden?

Op zaterdag 3 december is er bij Koffiebranderij BOON weer een openbare branding. Voor iedereen die nieuwsgierig is naar het proces van het roosteren van koffiebonen, de geuren en kleuren die daarbij horen en/of hoe zo’n klein groen pitje zich transformeert tot onze primaire levensbehoefte: koffie! Je bent vanaf 11.00 welkom.

Op de hoogte blijven van al het nieuws? Volg het Hofkwartier Den Haag dan op  Facebook of Instagram.