WINTERMARKT IN DICKENS-STIJL: WARME PIES, VUURSPUWERS EN CHRISTMAS CAROLS

WINTERMARKT IN DICKENS-STIJL: WARME PIES, VUURSPUWERS EN CHRISTMAS CAROLS

Koren die Christmas Carols zingen; de dames gekleed in jurken met hoepelrok, de heren in rokkostuum. Op zondag 11 december gaat het Hofkwartier Den Haag terug in de tijd. Dan vindt weer de Wintermarkt in Dickens-stijl plaats. Het zijn de zangers, muzikanten, ambachtslieden, artiesten en kunstenaars gekleed in de typische Dickens-kleding die de historische buurt achter Paleis Noordeinde op 11 december zo sfeervol maken, zegt Rob Kortekaas van Historie-KS die het evenement jaarlijks organiseert.

Spektakel en ambachten

Bezoekers aan de wintermarkt wanen zich even een paar honderd jaar terug in de tijd. ‘Met vuurspuwers, steltlopers, handboogschieters, een tingieter, waarzegster, viltster, valkenier, leerbewerker en een smid’, blikt Rob vooruit. ‘Ze genieten van het spektakel en ontdekken de waar die de standhouders op 60 kramen aanbieden. Veel in Dickens-stijl, zoals home made-producten of heerlijkheden als warme Engelse pie. Overal is het gezellig met vuurtjes en koren die kerstliederen zingen. Een accordeonist speelt en een troubadour brengt levensliederen ten gehore. De verteller gaat terug in de tijd met kerst- en Dickens-verhalen, waaronder het beroemde Christmas Carol. Ook zijn er nostalgische kraampjes met snuisterijen en artikelen van vroeger.’

Vespers in de Schuilkerk

Het Venduhuis doet ook weer mee en heeft Kijkdagen in Dickens-stijl. Het gebouw is helemaal aangekleed in kerstfeest en een deel van het personeel is in Dickens-kostuums gestoken. Op het voorplein zingen de Christmas Carol Singers sfeervolle kerstliederen en het is er gezellig druk met kraampjes. Ook de broeders van St. Jan in het Wilibrordushuis aan de Oude Molstraat doen mee. Zij geven rondleidingen en tonen hoe zij hun bekroonde bier brouwen in hun kleine brouwerij.  De Schuilkerk aan de Juffouw Idastraat opent om 14.00 uur de deuren; vanaf 16.00 uur zijn er vespers. Rederij De Willemsvaart organiseert speciale Dickensvaarten.

Meer weten?

De Wintermarkt in Dickens-stijl vindt op 11 december voor de vierde keer plaats in het Hofkwartier Den Haag, ronde de Grote Kerk, in de Prinsestraat en in de Molenstraat. Vorig jaar was het Dickens-festijn met 10.000 bezoekers een doorslaand succes. Meer weten? Volg het Hofkwartier Den Haag op Facebook of Instagram en blijf op de hoogte. Bent u ondernemer en wilt u met een kraam in Dickens-sfeer mee doen aan de Wintermarkt? Mail dan naar: Milan van der Wel: milan@freshevents.nl

 

Foto: demonstraties handboogschieten bij de Grote Kerk, vorig jaar tijdens de Wintermarkt in Dickens-stijl. Ook de jeugd deed enthousiast mee (foto: Historie-KS).