ÉÉN WEEKEND, ACHT EEUWEN HOLLANDSE HISTORIE

ÉÉN WEEKEND, ACHT EEUWEN HOLLANDSE HISTORIE

Wanneer krijg je de kans om te praten met alle koninginnen uit ons koninkrijk, te helpen bij het oplossen van een Middeleeuwse misdrijf of getuige te zijn van de Schoolstrijd? Op 19 en 20 augustus kan het allemaal. Dan nemen figuren uit vervlogen tijden opnieuw bezit van de Haagse binnenstad!

Ridders

De omgeving van het Binnenhof is een weekend lang het decor van het Haags Historisch Festijn, een groots interactief straattheater voor jong en oud over macht en politieke intrige in de Nederlanden. “Op geen andere plek ligt onze nationale historie zo letterlijk op straat als hier in Den Haag”, vertelt initiator Angelique Schipper. “Het Binnenhof is één van de oudste nog in gebruik zijnde bestuurscentra van de wereld. Daarvan willen we het hele verhaal vertellen: van de graven tot de stadhouders, het koningshuis en uiteindelijk de regering.” De tijdreis begint in 1295 met de ontvangst van ridders en edelen door de Graaf van Holland op het Binnenhof. De heer van Brederode en zijn compagnieleden hebben voor de gelegenheid hun kampement opgezet langs de Hofvijver, waar je kunt ervaren hoe het leven eraan toeging in de Middeleeuwen. Dat het een bloedige bedoening kon zijn, blijkt zodra je hulp wordt gevraagd bij het oplossen van waargebeurde moorden.

Angelique Schipper (m), geflankeerd door Koningin Emma (l) en Wilhelmina van Pruisen (r) met de prinsessentaart van vorig jaar.

Look-a-like

Na een sprong in de tijd beland je in de Paleistuin van 1813, bij de start van het huidige koninkrijk. Tijdens een picknick kun je de acht Nederlandse vorstinnen het hemd van het lijf vragen over hun roerige levens

 

aan het hof. Meisjes tot en met 13 jaar krijgen hier, in de voormalige Princessetuin, de kans om zelf de geschiedenisboeken in te gaan met de titel ‘Prinses van de Dag’. “We hebben drie categorieën”, legt Angelique uit. “We zijn op zoek naar de beste look-a-like van de prinsesjes Amalia, Alexia of Ariane. Ook is er een prijs voor de mooiste prinses uit een ver land. En de derde categorie is vrij in te vullen: de liefste, de slimste, de sportiefste, noem maar op.” De winnende prinses krijgt een heuse prinsessentaart voor haar verjaardag. Aanmelden kan tot 10 augustus.

Ontknoping

Tot slot arriveert de tijdmachine in de twintigste eeuw. En wel bij de ontknoping van de Schoolstrijd en de strijd voor het algemeen kiesrecht in 1917. “Feministe Aletta Jacobs vertrekt met honderd fanatieke vrouwen van het Nutshuis naar het Binnenhof waar minister-president Cort van der Linden een einde maakte aan deze ingewikkelde kwesties”, aldus Angelique. In één moeite door rehabiliteert Cort van der Linden naast de Gevangenpoort ook de in rampjaar 1672 gelynchte gebroeders De Witt. Net als in 1918 onthult de minister-president het bekende standbeeld voor de in ongenade gevallen raadspensionaris en zijn broer op de plek van de moord. Eind goed, al goed. Voorlopig althans…

Het Haags Historisch Festijn vindt plaats op zaterdag 19 en zondag 20 augustus. Kijk voor het volledige programma en dat van de deelnemende partijen op de website.

Op de hoogte blijven van alles wat er in de buurt gebeurt? Volg Hofkwartier Den Haag dan op FacebookInstagram of Twitter voor alle updates.