PRETPARK HOFKWARTIER: EEN MAAND VOL FESTIVALS!

PRETPARK HOFKWARTIER: EEN MAAND VOL FESTIVALS!

Je vervelen in augustus is schier onmogelijk, want de komende maand verandert de buurt in één groot festivalterrein met voor ieder wat wils. De verslaggever van Hofkwartier Den Haag zette de events voor je op een rij.

Zintuigen

Elke zaterdag in augustus prikkelt Het Nutshuis al je zintuigen met een openluchtbioscoop in de prachtige Nutstuin. Tijdens Senses of Cinema staan vier films centraal waarin steeds een ander muziekgenre een prominente rol speelt. Voorafgaand aan de films serveert Café Juni een toepasselijk buffet om alvast in de stemming te komen. En diverse bands en artiesten zorgen voor het muzikale nagenieten. De klassieker Some Like It Hot bijt het spits af op 5 augustus. Een vrouwelijke jazzband is het ontsnappingsmiddel van twee mannen op de vlucht in deze komedie, waarin Marilyn Monroe de sterren van de hemel speelt. De koks van Juni improviseren als echte jazzmusici met verrassende ingrediënten en het akoestische jazzkwartet rond de Haagse altsaxofonist en zanger Job Chajes bestijgt na afloop van de film het podium.

Wereldtop

Over jazz gesproken: tijdens Jazz in de Gracht op 17, 18 en 19 augustus zit er weer muziek in de Haagse

wateren! Ook de Veenkade staat drie dagen lang op z’n kop met een boordevol en gratis muziekprogramma. Van de veteranen van de funky fusionjazzband Sessie Bon tot jonge talenten als zangeres en componiste Sanne Rambags en van evergreens tot eigen repertoire: alles komt voorbij. Met jazzgitarist Martijn van Iterson in het Frans van Geest Trio op donderdag 18 augustus heeft het podium aan de Veenkade zelfs de absolute wereldtop in huis. Voor wie er niet genoeg van kan krijgen, organiseert Café de Bieb elke avond vanaf 23.00 uur een afterparty met een eigen programma van soul, jazz, groove en funk. De optredens vanaf het water beluisteren? Ook dat kan. Gelateria Riva heeft elke avond VIP tafels op de terrasboot recht tegenover het podium.

Zielenroerselen

Houd de rest van dit weekend ook vrij, want op 19 en 20 augustus kun je je overdag helemaal onderdompelen in de vaderlandse geschiedenis. Het Haags Historisch Festijn neemt je mee door acht eeuwen machtstrijd en intrige in Nederland. Op en rond het Binnenhof bevind je je tussen historische figuren met interactief straattheater. De Paleistuin staat geheel in het teken van alle koninginnen uit 200 jaar koninkrijk. De vorstinnen vertellen je desgevraagd alles over hun diepste zielenroerselen terwijl je met ze picknickt of op de foto gaat. Meisjes tot 13 jaar hebben geluk: zij kunnen zich tot 10 augustus aanmelden om mee te dingen naar de titel ‘Prinses van de Dag’ en hun eigen prinsessentaart te winnen voor hun verjaardag!

Klavieren

Liefhebbers van het kerkorgel kunnen hun hart ophalen op het Internationaal Orgelfestival van 22 tot en met 26 augustus. Decor voor het drietal concerten van toporganisten is de Grote Kerk. De eerste die plaatsneemt achter de klavieren van het Metzler-orgel is de geboren Scheveninger Vincent de Vries. Daarna is op donderdag 24 augustus de beurt aan de virtuoze Slowaakse organiste Zuzana Ferjenčíková. Het slotconcert op zaterdag 26 augustus wordt gegeven door de vaste organist van de Grote Kerk, Ben van Oosten. Deze Hagenaar kreeg al op 11-jarige leeftijd zijn eerste aanstelling als kerkorganist en vier jaar later debuteerde hij als concertorganist in zijn geboorteplaats. Sindsdien treedt hij met groot succes op in de belangrijkste orgelcentra wereldwijd als een van de meest vooraanstaande concertorganisten.

Op de hoogte blijven van alles wat er in de buurt gebeurt? Volg Hofkwartier Den Haag dan op Facebook of Instagram voor alle updates.