FRANCESCA TANDOI: JAZZSTER UIT HET HOFKWARTIER

FRANCESCA TANDOI: JAZZSTER UIT HET HOFKWARTIER

Ze is een sensatie in de internationale jazzscene. Drie succesalbums staan er inmiddels op haar naam, ze heeft zelfs bewonderaars in Azië en haar ster is nog immer rijzende. Toch doet de gevierde pianiste en vocaliste Francesca Tandoi (33) gewoon haar boodschappen bij de plaatselijke grutter in het Hofkwartier.

Talent

Als puber trad ze al op in rokerige Romeinse cafés, maar een intense liefde voor de jazz bracht de geboren Italiaanse met haar opvallend blonde lokken uiteindelijk naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Lang bleef haar talent vervolgens niet onopgemerkt. “Ik leerde een drummer kennen die contacten had bij het Japanse label Atelier Sawano. Zo kreeg ik de mogelijkheid om daar een plaat op te nemen”, vertelt ze. Exemplaren van haar debuutalbum ‘For Elvira’, een ode aan haar grootmoeder, gingen als zoete broodjes over de toonbank en een ster was geboren.

Stempel

Het repertoire waarmee Francesca naam maakt bestaat grotendeels uit jazz standards die ze naar haar hand zet met een eigen signatuur. “Mijn manier van spelen is energiek en een beetje old fashioned, men zegt dat het de stijl is van jazzlegende Oscar Peterson. Hij is mijn held, dus het is een droom om met hem vergeleken te worden!” Maar de vergelijking heeft ook een keerzijde, stelt de musicus: “Het geeft me een stempel, terwijl ik wil laten zien dat ik ook iemand anders ben. Mijn eigen liedjes klinken tegenovergesteld: melancholisch, als filmmuziek.”

Artistieke vrijheid

Haar zelf gecomponeerde stukken, waarvan er tot nu toe slechts enkele op de albums verschenen, probeert Francesca uit op haar toehoorders. De respons is heel positief en daarom schrijft ze aan een plaat die volledig in het teken staat van haar eigen werk, al weet de jazzpianiste nog niet wanneer die het levenslicht zal zien. “Nu heb ik vooral behoefte aan artistieke vrijheid. Anderen horen mij bijvoorbeeld graag zingen. Dat is ook aantrekkelijk voor een groter publiek, maar zelf hou ik van mijn instrumentale werk.” En dan grappend: “Als ik wordt opgepikt door een groot label zal ik een compromis doen.”

Relaxed

Hoewel ze inmiddels optreedt tot in Zuid-Afrika blijft de jazzster het Hofkwartier voorlopig trouw. “Den Haag is de mooiste stad van Nederland en deze buurt heeft een heel goeie sfeer. Het is hier relaxed en ik heb in zes jaar veel nieuwe vrienden gemaakt.” Als ze over haar huis praat, begint ze te stralen: “Ik heb zó’n fijn huis! Het wordt al generaties lang door musici bewoond. Alle conservatoriumstudenten kennen het en van overal ter wereld komt men hier spelen. En weet je wat zo geweldig is? Nooit klaagt er iemand als we muziek maken. Voorlopig dus geen reden om weg te gaan, haha.”

Francesca horen spelen? Op woensdag 4 en donderdag 5 oktober treedt ze op samen met Scott Hamilton, één van ’s werelds beste jazzsaxofonisten, in Austerlitz en Harderwijk.

Op de hoogte blijven van alles wat er in de buurt gebeurt? Volg Hofkwartier Den Haag dan op Facebook of Instagram voor alle updates.