KÑIPOOG NAAR SPANJE

KÑIPOOG NAAR SPANJE

Chef Daniel Bisschop zette zijn plannen voor een wereldreis abrupt opzij en begon een maand geleden aan een groot nieuw avontuur. In de Nobelstraat nam hij het stokje over van restaurant La Basque onder de even eenvoudige als krachtige naam ‘Restaurant ñ’.

Door Jasper Gramsma

Scheermessen

De letter ñ (klinkt als enje) is wat Daniel betreft de mooiste uit het Spaanse alfabet. “En uniek, die letter vind je in geen andere taal”, verklaart hij. Natuurlijk is het ook een knipoog naar zijn keuken, waarin veel Spaanse invloeden terug te fvinden zijn. Onder meer inktvis, buikspek en scheermessen prijken op het menu. Geen wonder, want zelf groeide Daniel op met de mediterrane kookkunsten van zijn Spaanse moeder. “Vroeger hadden wij al mooie hammen en olijfolie die je nergens in Nederland kon krijgen”, herinnert hij zich vol trots.

Verliefd

Na ruim zeven jaar café PAN in Mariahoeve te hebben gerund, was het tijd voor iets nieuws. Reizen, zo was het idee. Echter, het toeval wilde dat La Basque het voor gezien hield in de Nobelstraat. Daniel was al jaren verliefd op het eigenzinnige okergele pand uit de 18de eeuw, dus moesten alle andere plannen wijken. “Ik heb in de buurt gewerkt en mijn zus heeft hier ooit op een etage gewoond”, vertelt de sympathieke horecaondernemer. “Toen had ik al de droom om hier mijn eigen zaak te openen. Het is zo’n aparte plek, het voelt als een stukje buitenland in Den Haag.”

Experimenteren

En zo geschiedde. Na een kleine verbouwing ging Restaurant ñ eind mei voor het eerst open. Spannend: “Eerst kwamen er vooral passanten, ik heb nooit geweten dat het er zo veel waren in deze straat. Inmiddels heb ik elke avond gelukkig ook behoorlijk wat reserveringen.” Dankzij de ligging in het Hofkwartier kan de chef naar hartenlust experimenteren: “Mensen in deze buurt staan open voor nieuwe ervaringen, dat geeft mij ruimte om steeds wat anders te proberen. Neem die scheermessen: in mijn vorige zaak kon ik die echt niet serveren, terwijl het hier een groot succes is.”

Anijs en venkel

Daniel heeft de smaak te pakken en presenteert volgende week alweer zijn tweede kaart. “Nu ik het menu nog eens bekijk, passen sommige dingen er niet helemaal bij, zoals de little gems.” Wat staat er dan wel op? “Daar zijn we nog druk mee bezig!” Hoe dan ook is er altijd een aantal vaste elementen dat terugkeert in zijn menu. “Als ik mijn eigen signatuur moet omschrijven, dan valt me op dat ik vaak gebruikmaak van anijs en venkel. Maar het allerbelangrijkste is de kwaliteit van de producten die ik gebruik. Als die goed is, heeft een gerecht niet veel extra’s nodig. Je moet niet over de top gaan.”

Alles weten over Restaurant ñ of reserveren? Bekijk de Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van alles wat er in de buurt gebeurt? Volg Hofkwartier Den Haag dan op FacebookInstagram of Twitter voor alle updates.