SMULLEN UIT HET GROTE GROENE EI

SMULLEN UIT HET GROTE GROENE EI

Vleesliefhebbers opgelet! Op 1 maart gaat restaurant Meatcave open in de Prinsestraat. Het concept is even eenvoudig als briljant: een culinair drie- tot zevengangenmenu, geheel bereid op de befaamde Big Green Egg-barbecue.

Door Jasper Gramsma

Horecatrio

Er wordt nog volop verbouwd, maar Rob van de Leur heeft er alle vertrouwen in dat het nieuwe vleesrestaurant Meatcave op tijd af is. Als projectleider managet hij de verbouwing, de dagelijkse leiding is in handen van zijn kinderen Pim en Joëlle. Samen vormen ze een doorgewinterd horecatrio, want in Rotterdam is Meatcave al een beproefd concept. “We zijn ooit spontaan met dit idee begonnen in een kelder in Leiden, vandaar de naam,” legt Van de Leur uit.

Kwaliteit

Het filiaal in de Maasstad loopt inmiddels als een trein. “Nu willen we Meatcave ook in andere grote steden uitrollen,” vertelt hij. “Den Haag is heel geschikt, omdat hier een echte eet- en uitgaanscultuur is. Dat heb je nodig, want we richten ons op goede kwaliteit en een hoog culinair niveau: bij IENS staan we in de top 250!” Geen vreetschuur dus en ook niet alleen voor mannen, zoals de naam een beetje doet vermoeden: “Vrouwen zijn zeker ook welkom.”

Meatcave

Houtskool

De keuken bestaat straks alleen uit vier Big Green Eggs, de grote, groene, eivormige barbecues op houtskool. “Daarop wordt bijna alles bereid,” zegt Van de Leur. “Zelfs een deel van de desserts, zoals de spekjes of het suikerbrood.” Alles komt in kleine porties en het vlees is van verantwoorde herkomst. “Standaard krijg je drie gangen waarin je kunt variëren: voor, hoofd, na of gewoon lekker drie keer vlees. Het wekelijks wisselende chef’s menu is uit te breiden tot zeven gangen. “Wat je krijgt, is steeds een verrassing.”

Vegetarisch

Zelfs wie geen vlees eet, hoeft Meatcave niet over te slaan: “Als je bij de reservering aangeeft wat je wensen zijn dan houden we daar rekening mee. Zelfs vegetarische gerechten zijn mogelijk.” Die persoonlijke aandacht en kleinschaligheid kenmerken de werkwijze. Van de Leur: “We hebben maximaal 48 couverts en één chef, anders gaat de charme eraf.” Die chef is niet zomaar een kok: “Hij is demonstratiechef geweest voor Big Green Egg en heeft eerder voor ons gewerkt, een echte expert dus.”

Bricks

Hoewel deze nieuwe vestiging sterke gelijkenis vertoont met die in Rotterdam, heeft Den Haag ook een primeur. “Omdat deze locatie vrij groot is, voegen we er een aparte cocktailbar aan toe die ongeveer de helft van de ruimte vult,” wijst Van de Leur. De bar gaat BRICKS “Hooch & Brew” heten, zoals de stenen muurtjes in de zaak al verraden. “We hebben een bartender gevonden die straks helemaal losgaat: SirEddy, een grote naam in de scene. Speciaal naar zijn wensen laten we de ‘cocktail stations’ bouwen.”

Meatcave, Prinsestraat 5a. Open vanaf vrijdag 1 maart, 7 dagen per week. Meer informatie: www.meatcave.nlwww.bricksbar.nl en Facebook.