HET DRIEVLOERS SPELLENPARADIJS

HET DRIEVLOERS SPELLENPARADIJS

Het Spellenhuis op de Torenstraat is een drievloers paradijs voor bord- en kaartspel liefhebbers; niet de games, die worden hier niet verkocht. Zo succesvol door het laagdrempelig niveau, wanneer we gezellig met elkaar rond de tafel op een avond of middag samenkomen. Zelfs maken sommige er een ware competitie van en spelen om des keizers baard. 

Magic:The Gathering

Patrick Ten Hoorn was als kind al gepassioneerd door het Magic spel en toen hij voldoende kennis had opgebouwd, richtte hij het Spellenhuis op. In 2003 opende de Bordenspelwinkel in de Zoutmanstraat, drie jaar later opende in Haarlem een winkel met café, wat een geweldige toevoeging bleek, en daaruit is de locatie op de Torenstraat in Den Haag voortgekomen. Op de begaande grond staan rekken vol met spellen, op eerste verdieping is het café The Boardroom met verschillende speeltafels en op de tweede etage staat de bibliotheek. De winkel is in het coronatijdperk open voor de verkoop, maar jammergenoeg kan er nu niet binnen gespeeld worden. Voor €5 speel je de hele dag of in de avond aan een van de tafels met een biertje, wijntje en hapjes. Er zijn zelfs Tinder uitjes, bedrijfsuitjes en, waarom ook niet, trouwerijen! Doelgroepen genoeg, dus. Spellen zijn internationaal en voor alle leeftijden. Het Spellenhuis verkoopt kaartspellen, bordspellen, trading card games en ook puzzels.

Spelmechanieken en zo

Wat maakt het spel nou eigenlijk leuk? Het zijn de spelregels en de spelmechanieken, maar ook het artwork, dus hoe het spel eruit ziet met het kleurgebruik, diepte in de tekeningen en de vormgeving van het bord is heel belangrijk. Aan de muren hangen verschillende ingelijste spellen, waarin duidelijke veranderingen door de jaren te zien is. Het zijn echt kunstwerken en bij het ontwerp van een spel worden daarom ook top-designers en artiesten aangetrokken om een spel zo aantrekkelijk mogelijk op de markt te brengen.

Uitdagend als coöperatief en competitief, work emplacement (zet een mannetje en daar krijg je iets voor terug), er zijn veel termen die het spel maken. Maar de plusfactor is, dat een spel je laat nadenken over bepaalde zaken, dat inspireert je en geeft inzicht en maakt je blij. Het begon eigenlijk met het bordspel “Catan”: het grote spel is 30 jaar oud, maar 10 jaar geleden sloeg het ineens opnieuw aan bij het grote publiek die kwalitatief goede spellen kent. Wat het bijzonder maakt zijn de spelmechanieken: je moet veel keuzes maken, er zijn veel opties en dan is er de interactie door het werken in groepen. Het gaat er in het Spellenhuis juist om die interactie.

De Gamegoeroe

De winkel heeft maar liefst 12 gespecialiceerde spelkenners, de gamegoeroes, die rondlopen om de mensen te adviseren, eventueel aan de hand van demospellen. Het personeel wordt gevraagd om van de 10.000 spellen die jaarlijks uitkomen tussen de 50 – 100 te spelen. Zo speelt ieder wekelijks een spel of twee om op de hoogte te blijven van wat er uitkomt en de grote trends te zien, de kennis uit te breiden en ook die ene toevalstreffer onder de duim te hebben. Al die spellen komen in de bibliotheek te staan. De meest belangrijke worden via de nieuwsbrief bekendgemaakt. Op de website zijn verschillende app-groepen, de bibliotheek staat erop en natuurlijk de top-10 bordspellen.

Geluk in het spel

De meeste bordspellen hebben wel elementen van geluk in zich. Geluk zorgt ervoor dat de kans om te winnen of om het goed te doen niet alleen door ervaring en skills bepaald worden. Als iemand voor de eerste keer meedoet met een potje Catan heeft diegene nog steeds een kans om te winnen, ook al hebben de andere spelers wellicht meer ervaring in het spel. Voor gezelschapsspellen is dit heel belangrijk. Verliezen voelt minder persoonlijk en kun je toewijzen aan geluk waardoor voor veel mensen het spel meer ontspannen is. Bij een potje schaken kunnen de spelers juist veel stress ervaren. En als er een groot verschil in ervaring is, is de uitkomst van het spel van tevoren al te voorspellen.

Feel en karakter

Duitsland is koploper in Europa als het gaat om bedenken van nieuwe spellen. Amerika heeft ook veel goede spellen. Vaak is het al aan de titel te herleiden, want er is een duidelijk verschil tussen die twee. Europese spellen zijn veel vredelievender, dat komt vooral door de Duitse achtergrond met de demilitarisatie na WO II. De Amerikaanse zijn veel meer op vechten berust, zoals monsters, tovenaars die tegen elkaar strijden. Japanners hebben in het kaartspellen een lange geschiedenis.

De hele Me-Too beweging heeft zeker invloed gehad op de spellen, voornamelijk de Amerikaanse. De afbeeldingen zijn zeker preutser geworden. Geen dames meer met decolleté of korte broekjes: die zijn er allemaal uit. En ook Black Lives Matter heeft zijn invloed en ook zien we meer androgyne types. Maar of de agressieve spellen van Amerika teruggedraaid gaan worden: nee, dat niet. Laten we zeggen dat een decolleté nog altijd gevaarlijker is dan een kalasjnicov in Amerika, maar dat is een andere discussie.

Populaire spellen zijn, bijvoorbeeld “Pandemic”, dat over ziektebestrijding gaat en waarin je helemaal met elkaar samenwerkt. Het spel is 10 jaar oud. Er zijn ook een aantal hobbyspelen en daar zijn een aantal varianten van, zoals Pokemon (meer voor kinderen), “Magic the Gathering” is voor de leeftijd tussen 16 en 30 jaar. Patrieks favoriete spel is “Code name – Duet”, een kaartspel met woorden raden. Goed kunnen luisteren naar aanwijzingen en associatie leggen: Het is een goede voor de taal- en woordenkennis.

Evenementen

Het Spellenhuis organiseert evenementen, waaronder ook een heuse competitie. Wedstrijden gaan international en net zoiets als de voetbalcompetitie, met de eredivisie die zich tussen een aantal andere winkels in Nederland afspeelt. Er zijn een soort van internationaal Champions League wedstrijden met professionele scheidsrechters, die van over de hele wereld worden ingevlogen om te begeleiden. Maar dan hebben we het over het heel hoge segment en dat is voor de spelers van het Spellenhuis (nog) niet weggelegd. Het Spellenhuis is meer voor de hobby gerelateerde spellen: Pokemon, Yukio, Magic om communitie te maken en dat te ondersteunen, verder uit te breiden en het zo goed mogelijk faciliteren.

Het Spellenhuis is gesitueerd op de Torenstraat 142. Meer informatie : www.spellenhuis.nl

Op de hoogte blijven van alles wat er in de buurt gebeurt? Volg Hofkwartier Den Haag dan op Facebook of Instagram voor alle updates.