STORIES BOUTIQUE CAFE

STORIES BOUTIQUE CAFE

Zo’n aparte naam zegt waar het voor staat. Het pandje aan de Korte Molenstraat 13 is sinds augustus in handen van de Portugese Luisa Sylva. Haar motto in het leven is “Iedereen heeft een verhaal te vertellen”. Het werd de fundatie voor een café / restaurant, zo’n typisch gezellige op twee etages én een terrasje: wat je niet zou denken als je voor de smalle gevel staat.

Portugese gezelligheid in Nederland

Luisa komt uit Villa Franca de Xira dat iets boven Lisabon ligt. Op haar 18e verbleef ze met haar vriendje twee weken in Amsterdam en was direct verknocht aan de zo vrije Nederlandse gezelligheid. Na drie jaren waagden ze het erop en vestigden zich bij vrienden in Amsterdam. Toen kwam een moeilijke tijd: werken als kamermeisje of schoonmaakster in de vroege ochtenduren, met toeval in het restaurant La Garage van de zeer excentrieke en sympathieke Joop Braakhekke. Door haar talenten voor een gezellige inslag en kookkunst kwam ze tenslotte bij een Amerikaans bedrijf waar ze voor groepen van 30 man begon, iets wat in Portugal de normaalste gang van zaken is. Ze leerde dat alles van haar moeder met wie ze bij de buren of op trouwerijen kookte.

Portugese producten

Na vijf jaar in Amsterdam zagen zij het gat in de markt voor het Portugese, zoals vleesproducten en wijnen en gingen langs verschillende restaurants. Zo werd de kelder van hun appartement de opslag en met de bakfiets werden de producten afgeleverd. Op de Haarlemmerstraat in Amsterdam kwam de eerste winkel ‘Case Bocage’ dat nu gerund door haar zoon. Na tien jaar werd een Portugese supermarket in de Zoutmanstraat Den Haag geopend en ook nog een in Rotterdam. Na de scheiding van haar man kwam Luisa naar Den Haag en samen met een vriend opende ze het restaurant Bliss op de Kettingstraat. Na vijf jaar wilde hij groter en zij kleiner met resultaat het restaurant Bliss City op de Annastraat, dat vier jaren goed liep. Maar de liefde gaat waar het kan en hun wegen scheidden.

Ze besloot toen iets zelf op te richten. Haar creativiteit en het motto dat ieder zijn verhaal heeft, gaf haar de ingeving. Het pand aan de Korte Molenstraat was een behoorlijke klus met het verbouwen, maar decoratie en schilderen is echt iets van haar. Je bevindt je in de straatjes van Lisabon en een prachtige kleur tussen zalm en roze, die ze zelf heeft gemaakt en dat geeft die fijne warme gloed. In het restaurant hangen verschillende werken van haar hand. Tijdens de lockdown heeft ze zelfs schilderijen in opdracht gemaakt; ook iets nieuws en zonder opleiding! Ze heeft veel contacten door de restaurants en winkels, waaronder veel expats, maar ook veel Nederlanders, Fransen, Spanjaarden en natuurlijk veel Portugezen: van kinderen tot de oudere generatie weten haar te vinden.

Vijf regio’s culinaire ontbijt

In de ochtend worden dagelijks verse producten gehaald: naar de markt, naar de Turk en andere, en dan werken tot 12 uur ’s nachts in de winkel: het zijn drukke tijden. Alle gerechten worden dagelijks gemaakt en hebben hun herkomst uit verschillende regio’s. Vanaf half tien kun je uit vijf ontbijten kiezen met een bica of de bekende Portugese galao (kleine expresso met veel melk), met o.a. zelfgemaakte Pasteis de Nata, Berliner bollen en de overheerlijke taarten. De Portugese lunch of menukaart is rijkelijk bedeeld met verschillende vis- en schelpdiergerechten: Bacalhau a Bras, Dorada, het huisgerecht Carne Porco Alentejana om een paar te noemen, maar ook kip-, vlees- en rijstgerechten, waarbij huiswijn wordt geschonken.

Take-away bike

Nu, in de coronatijden, gebruikt ze de bakfiets als take-away bike, waarmee ze op de hoek van de Hoogstraat en de Dagelijkse Groenmarkt staat en verkoopt de heerlijke zoetige en hartige, zoals Pasteis de Bacalhau (kabeljauwpasteitjes) en andere vers gebakken producten die gretig aftrek vinden. Elke dag worden de producten op Instagram gezet en kun je bestellingen doorgeven. Ook voor andere Portugese producten en wijnen kun je een bestelling plaatsen en die worden elke donderdag vanuit Amsterdam geleverd.

Storie Boutique Café opende op 1 augustus en tot 14 oktober was het heel gezellig met nieuwe maar ook veel vaste klanten die sinds het Blis regelmatig terugkwamen om te eten, te borrelen, te praten. Er zijn een aantal evenementen geweest met muziek en in de planning staan fado-avonden met hapjes en diner. Ook expositie van schilderijen of andere kunstvormen. In de restaurant zijn 40 zitplaatsen en op het terras nog eens een tiental. Het kleine straatje heeft een fantastische ambiance met een verscheidenheid aan restaurateurs en winkeltjes die veel verschillend publiek trekken. De Korte Molenstaat heeft met Storie Boutique Café een Luisa die een nieuw verhaal vertelt en brengt daarmee zijn gezelligheid terug. 

Meer informatie : www.storieboutiquecafe.nl