HOFKWARTIER VEREEUWIGD IN OLIEVERF OP DOEK

HOFKWARTIER VEREEUWIGD IN OLIEVERF OP DOEK

Soms is het Hofkwartier net het Parijse Montmartre. Zeker als Kees Alewijn zijn schildersezel in de straten zet om de historische panden één voor één gedetailleerd en treffend vast te leggen op het doek.

Buiten schilderen

Hij trekt veel bekijks met zijn uitstalling van doeken, paletten en verftubes, maar de Haagse schilder Kees Alewijn werkt onverstoorbaar door aan zijn nieuwste meesterwerk: de gevel van Proeflokaal Het Gulle Gasthuys in de Oude Molstraat. “’s Winters werk ik vooral in mijn atelier in de Haagsche Bluf, in de zomer trek ik er bij mooi weer opuit om lekker buiten te schilderen.”

Lopend vuurtje

De kunstenaar heeft al heel wat panden in het Hofkwartier op z’n repertoire. “Ik ben begonnen op het Kerkplein, lekker centraal en je kunt alle kanten op kijken. Anne & Max zag dat en vroeg me om hun pand te schilderen.” Daarna ging het als een lopend vuurtje. “Toen heb ik er in opdracht een paar in de Prinsestraat gedaan, aan de Bierkade, noem maar op. En als ik hiermee klaar ben, is Huppel the Pub aan de beurt.” En dat terwijl Alewijn wars is van digitale middelen: “Ik heb geen website, geen e-mail, ik heb niet eens een computer! De mensen kunnen me bellen.”

Potma

Eén opdracht in het bijzonder bleef Alewijn bij: “Een tijdje geleden mocht ik voor juwelier Potma in de Papestraat schilderen; wat een mooi pand is dat zeg, met al dat rood! Daarom heb ik het op extra groot formaat van 1,10 bij 1 meter gemaakt, met meneer Potma zelf in de deuropening. Hij was er zo blij mee dat hij het thuis heeft opgehangen.”

Betaalbaar

Het werken op straat levert veel aanspraak op en daar ziet de schilder het plezier wel van in. “Haast heb ik al jaren geleden afgeschaft, ik doe er zo lang over als het duurt.” Als hij dan toch een idee moet geven: “Gemiddeld kost een schilderij me vijf ochtenden.” Toch vallen de prijzen erg mee. “Een schilderij van een pand maak ik voor ongeveer tweehonderd euro. Portretten doe ik ook, die zijn meestal rond de honderd euro. Het moet wel betaalbaar zijn voor de mensen; mijn werk moet overal kunnen hangen.”

Kees Alewijn, Haagsche Bluf 46. Telefoonnummer: 06 19 21 55 92. Er is ook een YouTube-kanaal over de kunstschilder gemaakt.