AMAZING ORIENTAL op het Kerkplein

AMAZING ORIENTAL op het Kerkplein

Het voormalig postkantoor aan het Kerkplein is omgetoverd in een Amazing Oriental winkel, waar op bijna 550m2 een overvloed aan producten uit zowel het verre oosten als uit de westerse en de Afrikaanse keuken te vinden is. Dit jaar viert Amazing Oriental haar 35-jarig jubileum met heel veel speciale aanbiedingen voor haar klanten en we zijn blij dat Amazing Oriental deze mijlpaal ook in haar vestiging in het centrum van Den Haag gaat vieren.

Liza werkt sinds 1993 voor Oriental en bekleedt momenteel de functie van marketing director. Zij leidt mij vandaag rond in de enorme winkel in Den Haag en vertelt over de Chinese eetcultuur. Men start de dag met een stevig ontbijt, zodat je voor de rest van de dag voldoende energie hebt. Er is een lijfspreuk: ontbijt als een koning, lunch met het volk en eet s’ avonds als een bedelaar. Daarom beginnen Chinezen de dag met het liefst een warme dimsum of wonton, een klein pakketje van dunne deeg gevuld met groenten of vleesgehakt dat gestoomd wordt. Dit doet men in speciale bamboemandjes die boven een pan met kokend water worden geplaatst en deze mandjes zijn hier in alle maten te koop. De wonton wordt het lekkerst gegeten in een soepje waarin groenten of ijsbergsla, bosuitje, champignons worden toegevoegd. Er is een ruime keuze aanwezig, ook voor de vegetariër, ook is er een groot aantal producten in de glutenvrije variant.

Vegetarisch Aziatische eten en snacken

Er is een grote vegetarische afdeling met sojaproducten en verschillende soorten vegetarische worstjes, kip of vis om mee te roerbakken en pannenkoekjes die zonder olie in de pan even na het bakken heel knapperig worden en met currysaus worden gegeten. Er wordt ook bijzondere aandacht besteed aan glutenvrije bijproducten zoals soja chunks, een soort vleesvervanger die in verschillende maten en smaken verkrijgbaar zijn. Deze zomer verrast Amazing Oriental met bijzondere ijssmaken uit Thailand zoals doerian en kokosmelk. Andere lekkere zoetigheden zijn mochi: balletjes gemaakt van zoete kleefrijst en gevuld met rode bonen, matcha of kokos. Erg populair onder jong en oud. Bij de thee wordt vaak verschillende soorten snacks geserveerd van meloenzaden, zeewiersnoepjes, kastanjes, gedroogde vruchten tot aan rijstcrackers.

Zandpeer en andere verrassingen

Ik krijg een soort fruit te proeven, dat qua vorm op een appel lijkt, en dat naar peer smaakt: knapperig en sappig met een lossere structuur. Het is een Aziatische peer/ nashipeer (het heeft er ook de kleur van). Door deze eigenschappen wordt het ook wel appelpeer genoemd. Een ding is zeker: het is heerlijk verfrissend. Er is een afdeling voor verse fruit en groeten en een afdeling voor verse kruiden. Maar er is ook fruit uit de diepvries, zoals papaja, doerian, mango en kokosjelly. Er is ook diepvries cassave, gehakte knoflook (erg handig), maissoorten, zeewier, en niet te vergeten taro verkrijgbaar, taro is een soort knolgroenten met een smaak die tussen aardappel en wortel in zit. Even uitproberen. Bananenblad is er vers, maar ook uit de diepvries, die iets goedkoper zijn en zijn stevige vorm behoudt).

Vlees, vis en 8m2 sambal

In het vriesvak liggen vleessoorten, met of zonder kruiden bereid, ook garnalen in alle soorten en maten (tot bijna 13 cm groot) die heel geschikt zijn om mee te wokken. Vele soorten ongebakken kroepoek, die je ook zelf in de frituur kunt bakken. Verschillende vissoorten en inktvis. Ook loempia’s om te frituren of voor in de airfryer. Vers ingevroren noedels zijn erg lekker en ook zijn er deegvellen om dumplings te maken. De kwaliteit van de noedels blijft door het direct invriezen erg goed behouden.

Talrijke variaties aan boemboe’s, waarmee je snel goede Indonesische gerechten kunt maken, zegt Liza. De kip even laten marineren in de boemboe en dan in de wok: klaar. Zo moeilijk is het niet: ik geef aan dat mijn moeder vaak lang in de keuken stond om heerlijke maaltijden te maken: dat was 40 jaar geleden. Het kokkerellen is nu heel gemakkelijker geworden met de paste. Verschillende soorten meel voor de Indiase keuken, rijstmeel of ketanmeel, om zoete gerechten te maken. Ook de meel om babao te maken die al kant-en-klaar zijn voor gebruik. Ongebrande noten voor in de keuken, die je zelf ook even kunt bakken in de oven. Suiker in verschillende soorten en vormen. En de sambal: maar liefst 4 bij 2 meter is er te kiezen! En dan nog de chilisauzen. Natuurlijk verschillende azijnsoorten en ingemaakte gember. De ingeblikte ham, waar Koreanen gek op zijn. En de befaamde cornedbeef, krab, paling en oester in blik in Aziatische smaken, bijvoorbeeld komkommer in sojasaus. Heel handig: de bouillonpoeder en smaakpoeders. Verschillende satésausen met intense smaken die je zelf nog met aanmaken met bijvoorbeeld melk…….

Aan dranken is ook van alles te vinden. Japans of Thais bier en wijn zoals de Chinese wijn die in de keuken wordt gebruikt om broccoli met garnalen af te blussen. Frisdrankjes uit verschillende landen, ook uit Brazilië en de Antillen.

Traditionele Chinese voedingsleer

De Chinese keuken is gebaseerd op de traditionele Chinese voedingsleer. Interessant hieraan is dat men zo’n 4000 jaar geleden ontdekte dat elk etenswaar bijzondere eigenschappen heeft, die een uitwerking hebben op verschillende organen en hormonen. In dit opzicht heeft het etenswaar dus een geneeskrachtige werking. Daarom zal afwisseling in je voeding kunnen voorkomen dat je ziek wordt (een heel andere manier van denken dan de westerse). Medewerkers van Amazing Oriental kunnen je hierbij adviseren. In de winkel is een speciale hoek waar je het een en ander kunt vinden: bijvoorbeeld voor koude handen in de winter is er een soort dadels die uitgekookt moeten worden. Voor vrouwen zijn er Koreaanse yuzu citroenen met honing die de doorbloeding en de weerstand bevorderen. Petehbonen (Indonesische keuken) worden gebruikt bij hoge bloeddruk en helpen depressiviteit te verlagen (sommigen geven dit aan als een ‘effectieve anticonceptie’). Zwarte sesamzaad eet je om je prachtig zwarte haar een mooie glans te geven. Sesamzaad met walnoten in poedervorm voor in de yoghurt voor een betere hersenfunctie. Vele theesoorten, zoals de bittermeloen voor wanneer je teveel gefrituurde dingen hebt gegeten, of als je een gevoelige tong hebt, ook helpt het tegen hoge bloeddruk. Ook zijn er producten om je te helpen afvallen.

35 jaar Amazing Oriental

Een mooi zaak waar veel mensen van allerlei afkomst komen: het trekt alle bevolkingsgroepen aan uit de multiculturele stad Den Haag. Ook komen er steeds meer jongeren; Dat komt omdat die meer reizen en de smaken van het verre oosten nu ook thuis zelf kunnen bereiden naar eigen smaaksterkte. Sommige mensen komen binnen en kopen wat zonder te weten wat het eigenlijk is en bereiden thuis een geheel nieuw gerecht. Avontuur en uitdaging.

Koken met Amazing Oriental

Het is een reis door de wereld van de ongekende keuken en van elk continent is er wel wat in huis bij Amazing Oriental. Je moet echt weten wat je wilt als je de winkel binnenloopt: jouw winkelmandje zal op een gegeven moment gaan uitpuilen en het wordt dan zo zwaar dat het niet meer te tillen valt, want je raakt heel snel opgewonden bij het ontdekken van zoveel bijzondere producten die je nergens anders kunt vinden. Er zijn veel medewerkers aanwezig om je te helpen in jouw keuzes of om je te informeren. Alles is erg goedkoop, omdat alles groot wordt ingekocht, blijven de prijzen laag.

Op de zaterdag vinden er doorgaans kookdemo’s plaats. Promotors laten dan zien hoe je bepaalde gerechten moet maken en klanten kunnen ze gratis proeven. Deze demo’s worden momenteel niet gehouden wegens de corona, wanneer ze weer komen wordt meegedeeld op de website van Oriental.

Thuis bereiden? Op de website kun je veel gerechten vinden met de volledige beschrijving: Chinese, Singapore, Koreaanse, Vietnamese en Thaise gerechten onderverdeeld in 30 verschillende subgroepen! Je kunt er voorlopig mee vooruit! Amazing Oriental verkoopt ook kookboeken.

Een terras op het Kerkplein, dit is nog in de maak. En speciale Aziatische evenementen op straat: alles voor na de corona, wanneer alles weer kan en mag. Tot die tijd, maar ook zeker erna, kun je heerlijke take-away halen bij de uitgifte, waar ruime sortering aan verschillende Aziatische gerechten en die heerlijke snacks.

Meer informatie: www.amazingoriental.com/Location/winkels-den-haag-kerkplein

Kerkplein 6, 2513 AZ Den Haag

Telefoon: 070 820 9200