Documentaire EMPTY: het Kleine Ondernemers Verhaal

Documentaire EMPTY: het Kleine Ondernemers Verhaal

Op de vraag “Hoe werken de maatregelen voor jou?” komt het  antwoord: “Die werken niet!“.       

De documentaire “EMPTY: het Kleine Ondernemers Verhaal” is het initiatief van Thomas White en Harry Paul Stassen over de kleine ondernemers in tijden van de coronacrisis.

Achtergrond

Thomas is een oudgediende van de NAVO en is naast fervent fotograaf ook filmer. Hij woont in Rotterdam, maar komt al jaren in Den Haag. Als fotograaf werkte hij mee tijdens verschillende evenementen van het Hofkwartier. In de afgelopen acht jaren heeft hij veel ondernemers leren kennen en vriendschappen opgebouwd. Bas, de aftredende voorzitter van de BIZ Hofkwartier, is een oude vriend en ze spreken vaak over wat er gaande is in hun favoriete uitgaanswijk. Het is een zeer  moeilijke tijd, dat is maar al te duidelijk. De reden voor Thomas om nu iets terug te kunnen doen en die mogelijkheid heeft hij met beide handen aangepakt.

Voor de ondernemer, maar zeker ook het publiek

Het is voor het publiek niet zichtbaar wat er achter de dichte deuren van de ondernemers gaande is. Vele bezoekers hebben een vaste baan met zekerheid, maar een ondernemer heeft toch een ander soort leven. In het landelijke nieuws krijgt het volk te horen, dat er bijvoorbeeld historisch lage aantal faillissementen zijn en de steunmaatregelen fantastisch geregeld. Maar zo is het in werkelijkheid niet. Harry Paul, zelf ook fotograaf, zegt dat hij blij is hieraan te kunnen meewerken als interviewer. Om nu eens echt te zien wat er op de werkvloer gebeurd: Mensen hebben geen idee wat er een gaande is. Een abstract getal: wat betekent dat nu eigenlijk.

De Kleine Ondernemer

De documentaire is een impressie van wat de ondernemers ondergaan, wat zij doen om hun hoofd boven water te houden. Het blijkt nog maar eens dat de ondernemer wel een hard volkje is. Met antwoorden: “Dan maar iets harder zwemmen, maar geld lenen: dat nooit!” Op de vraag: “Hoe werken de maatregelen voor jou”, komt het duidelijke antwoord: “Die werken niet!“ Of op: “Dus jij gaat strijdend onder”,  komt het straffe en dappere antwoord: “Ik ga niet ten onder!”.

Hopelijk dat er snel een verandering komt vanuit de regering, want na een vol jaar coronacrisis met wrange maatregelen is men op door alle stress, zowel letterlijk als figuurlijk: de emotionele, de morele en de financiële.

Filmpje documentaire: https://vimeo.com/519971848

website Five6Nine: nine6five.com