25 JAAR DRINKS, DARTS EN BLUES

25 JAAR DRINKS, DARTS EN BLUES

Een kwart eeuw staat de door en door Haagse Jeannette Drewes achter de toog van haar eigen café ’t Hoekpandje. En dat moet groots gevierd. Vandaag pakt ze uit voor stamgasten, compleet met een haringkraam en livemuziek.

Door Jasper Gramsma

Huiskamer

Het is 1 november 1991 als de tap van haar ‘Pandje’, zoals Drewes het bruine café liefkozend noemt, voor het eerst opengaat. “Toen de vorige eigenaar ermee ophield, werkte ik hier al een paar jaar. Ik kon bij de buren van Lapsang gaan werken of het café overnemen”, vertelt ze. Haar keuze viel op het laatste. “Een lunchroom is toch heel andere koek, dus ik dacht: laat ik het maar proberen.” Sindsdien is Drewes’ kroeg de huiskamer van velen, waar de dartpijlen geregeld door de lucht vliegen en waar bluesbandjes altijd een gewillig oor vinden.

Groten der aarde

De afgelopen 25 jaar is er een hoop veranderd. “Het Hofkwartier is echt een toeristische attractie geworden, met al die stadswandelingen. Hartstikke leuk”, aldus de uitbaatster.

De ballonnen voor het feest zijn al opgeblazen.

Ook achter de halfronde deuren van het 19-eeuwse geveltje op de kruising van de Oude Molstraat en de Papestraat heeft de tijd niet stilgestaan. Er is altijd op hoog niveau gedart en Drewes ontving in haar kroeg dan ook de groten der aarde: “Ik ging jaren naar de wereldkampioenschappen in Engeland, waar ik de winnaars uitnodigde om naar ’t Hoekpandje te komen. Ze kwamen echt allemaal!” Ze wijst naar een fotocollage aan de muur en zegt: “Richie Burnett was hier in 1998. En dan omhoog, naar het plafond: “Kijk, dat gesigneerde dartbord kreeg ik van Bobby George.” De grote Haagse held Raymond van Barneveld ontbreekt natuurlijk niet in het rijtje. “Hij heeft zelfs een tijdje in mijn Superleague team gespeeld.”

‘Gewoon gezellig’

Drewes is de 60 al even gepasseerd, maar van ophouden moet ze voorlopig niets weten: “Waarom zou ik? Ik vind het nog steeds heel leuk en ik ben gezond. Van thuiszitten word je alleen maar stijf en oud.” Op de vraag wat het geheim is van het voortdurende succes antwoordt ze: “Het is hier gewoon altijd gezellig.” Of de gastvrouw zelf het geheime wapen is, weet ze niet. Lachend: “Geen idee, dat zou je aan de gasten moeten vragen!”

Kleine uurtjes

Hoe dan ook is er reden genoeg om het jubileum van ’t Hoekpandje uitbundig te vieren. Eerst spelen The Weepers – hoe kan het ook anders – blues, waarna tot in de kleine uurtjes geswingd wordt op jaren tachtig klassiekers van DJ Peter. Er komt een groot terras waar de gasten kunnen smullen van Hollandse Nieuwe, pulled pork en kibbeling. “Het weer is goed, dus mijn dag kan niet stuk.”

Alles weten over ’t Hoekpandje en wat er te doen is? Bekijk de Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van alle activiteiten? Volg Hofkwartier Den Haag dan op FacebookInstagram of Twitter voor alle updates.