MONDRIAANJAAR DEN HAAG EERT OOK ICONISCHE MONDRIAANJURK MICHAEL BARNAART VAN BERGEN

MONDRIAANJAAR DEN HAAG EERT OOK ICONISCHE MONDRIAANJURK MICHAEL BARNAART VAN BERGEN

Den Haag kleurt Victory Boogie Woogy. Ter gelegenheid van het Mondriaanjaar staat Den Haag in het teken van de beroemde kunstenaar en de Nederlandse kunstbeweging De Stijl. Als start is op het Haagse stadhuis de grootste Mondriaan ter wereld onthuld. Ook gebouwen, hotelkamers en Haagse iconen worden aangekleed en uitgelicht. Er zijn excursies, lezingen, dansvoorstellingen, concerten, festivals en een Mondriaan-route door de stad. De komende periode zullen, ook in het Hofkwartier Den Haag, veel etalages kleuren in het van de Stijl zo bekende blauw, rood en geel.

 

Speciaal voor het Mondriaanjaar is het Haagse ‘ijspaleis’ omgetoverd tot een kunstwerk van De Stijl (foto: Den Haag.com)

Mondriaanjurk

De Stijl inspireerde mode-ontwerper Michael Barnaart van Bergen tot de Mondriaanjurk die opvalt door het grafisch ontwerp en geraffineerd kleurgebruik. Hij ontwierp de jurk in 2011 naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Mode ❤ Kunst: een affaire’  in het Gemeentemuseum Den Haag. Het iconische kleidngststuk werd opnieuw uitgebracht in 2014 ter gelegenheid van de zeventigste sterfdag van Mondriaan. Tot voor kort was de jurk te zien in Londen tijdens de tentoonstelling The Vulgar: Fashion Redefined in het Barbican Art Gallery. Begin maart opent de tentoonstelling in Wenen. De jurk werd ook tentoongesteld in de Bijenkorf Den Haag en is onderdeel van de collectie van  het Centraal Museum in Utrecht. De ontwerpen wordt in kleine oplages in Nederland gemaakt met aandacht voor werkomstandigheden en het milieu. Michael Barnaart  van Bergen heeft zijn boutique in de Papestraat, een van de sfeervolle straten in het Hofkwartier Den Haag.

De Stijl Mondriaan Victory Boogy Woogy Mondriaanjurk Michael Barnarart van Bergen Gemeentemuseum Hofkwartier Den Haag

Gemeentemuseum Den Haag

Het Gemeentemuseum Den Haag is het epicentrum van het Mondriaanjaar. Later deze maand opent Koning Willem-Alexander er de eerste van drie grote tentoonstellingen. Speciaal daarvoor worden wereldwijd alle bruiklenen teruggehaald. De jurk en omslagdoek van Michael zijn in de museumwinkel te koop en online (foto: Gemeentemuseum Den Haag/Michael Barnaart van Bergen).

Meer weten?

Meer informatie over de tentoonstellingen in het Gemeentemuseum vind je hier. Kijk op zijn Facebookpagina van Michael Barnaart van Bergen voor informatie over zijn collectie en de Mondriaanjurk.