ODE AAN FRANS HOOGENDOORN

ODE AAN FRANS HOOGENDOORN

Tot een paar jaar geleden kleedde couturier Frans Hoogendoorn vanuit zijn salon in de Molenstraat tout chic Den Haag. Nu eert het Gemeentemuseum de immer bescheiden modeman met een eigen tentoonstelling.

Door Jasper Gramsma

Spotlights

Frans Hoogendoorn verwierf in de jaren tachtig landelijke faam met zijn modeshows in Hotel Des Indes. Ambassadeursvrouwen, politici, hofdames en zelfs de Oranjes: iedereen weet de weg naar de couturier te vinden. Hij kan zich moeiteloos meten met bekende ontwerpers als Frans Molenaar en Edgar Vos, maar zelf bleef hij altijd liever buiten de spotlights. Nu wordt de 74 jarige ontwerper dan toch volop gevierd. Na een lintje en een eigen lijn voor het modemerk LaDress heeft het Gemeentemuseum een tentoonstelling die geheel aan zijn werk is gewijd.

Smaragdgroen

De creaties van Hoogendoorn zijn vaak herkenbaar aan hun uitgesproken kleuren. Niet voor niets is de eyecatcher van de expositie een opstelling van de meest knallende exemplaren. Het tafereel van zonnegeel, smaragdgroen, koningsblauw en veel strikken stemt je bij binnenkomst al vrolijk. In de tijdloosheid van de ontwerpen en de kwaliteit van de stoffen herken je de vakman. Het is nauwelijks voor te stellen dat sommige stukken al tientallen jaren oud zijn.

De modetekening van Frans Hoogendoorn op de cover van de catalogus over zijn tentoonstelling.

Koninklijke familie

Soberder, maar daarom niet minder fraai, is het deel van de tentoonstelling dat uit zwart-witte jurken en ensembles bestaat. Ook hier zijn weer de typische strakke lijnen te zien waar de couturier naam mee maakte. Maar het meest tot de verbeelding sprekend zijn zonder twijfel de ontwerpen voor de koninklijke familie. Zo zijn de bruidsjurken van de prinsessen Margarita en Anita te zien alsook het witte mantelpak dat prinses Irene droeg op de begrafenis van haar vader, prins Bernhard. Hoewel ook koningin Máxima een aantal stukken van Hoogendoorn in de kast heeft, zijn deze helaas niet te bewonderen.

Illustrator

Ook is te zien dat de modeman naast een geweldige ontwerper ook een verrassend talentvolle mode-illustrator is. De stijl van de vele tekeningen vertoont overeenkomsten met die van de beroemde illustrator René Gruau, toevallig ook één van Hoogendoorns grote inspirators. Het zijn werken die de couturier vooral voor zichzelf maakte en daardoor tot nu toe onbekend bij het grote publiek. Voor wie de tekeningen en de creaties van de afgelopen 40 jaar thuis nog eens wil bekijken, verscheen een speciale catalogus.

Frans Hoogendoorn – Een Haags couturier. Te zien tot en met 18 februari 2018, Gemeentemuseum Den Haag. Voor meer informatie: www.gemeentemuseum.nl.

Op de hoogte blijven van alles wat er in de buurt gebeurt? Volg Hofkwartier Den Haag dan op Facebook of Instagram voor alle updates.