VROEG OP MET ‘T BAKKERTJE

VROEG OP MET ‘T BAKKERTJE

Hulde aan de mensen die in hartje zomer het Hofkwartier draaiende houden! Neem ’t Bakkertje, waar Richard van Dijk er al heel wat uren op heeft zitten voordat het eerste halfje volkoren over de toonbank gaat. We liepen een ochtend met hem mee.

Botermoppen

Als de zon opkomt is de buurt nog in diepe rust. Alleen bij ’t Bakkertje in de Oude Molstraat is al leven te bespeuren. In de werkruimte achter de oudste bakkerswinkel van de stad brandt fel licht. Bakker Richard schiet haastig van de ene naar de andere kant van de zaak met bakplaten vol gevulde koeken. “Zelfgemaakt”, zegt hij trots. “Net als de botermoppen en de brownies waar we beroemd om zijn.” Aan de hartige broodjes heeft hij veel minder werk, die worden ingevroren aangeleverd: “Voordat ik ze afbak, bestrijk ik ze alleen nog met een eidooier om ze dat laatste beetje uitstraling te geven.”

‘Student’

Zodra Richard bijstand krijgt, stort hij zich op de bestellingen. “We voorzien restaurants van brood en koekjes en aan bedrijven leveren we belegde broodjes. Zelfs van Paleis Noordeinde krijgen we regelmatig bestellingen”, aldus de bakker, die ook vaak zelf bezorgt met zijn bakfiets. Voordat zijn werkdag erop zit, maakt Richard van de zoete broodjes die zijn blijven liggen ‘student’: een tompouceachtig taartje met chocola dat langer houdbaar is. En dan begint de cyclus van voor af aan, dag in dag uit.

Wekker

De bakker zit ruim twintig jaar in het vak, maar hij praat erover met frisse bevlogenheid. “Ze zeggen weleens dat het een roeping is, want rijk word je er niet van”, lacht hij. Elke morgen om vijf uur gaat zijn wekker en toch is Richard nooit moe. Hij is zwaarder gewend: “Bij mijn vorige baas begon ik om twee uur ’s nachts. Toen had ik nauwelijks sociale contacten, buiten mijn gezin sprak ik haast niemand. Het klinkt misschien gek, maar als mijn collega’s en ik op vrijdagochtend uit de nachtdienst kwamen, dronken we samen een biertje. Dan ging ik naar bed en na twee uur vrije tijd ging ik weer werken.”

Ferrari

Zijn eigen favoriet? Witbrood met een krokante bruingebakken korst. Maar thuis bakt hij het zelden. “Ik ben ’s ochtends een slechte eter”, bekent hij. “Alleen met de feestdagen pak ik uit, verder laat ik het aan mijn vrouw over. We hebben thuis maar een klein oventje en ik ben verpest geraakt. Als je eraan gewend bent voor je werk in een Ferrari te rijden, dan valt het een beetje tegen als je thuis in een Fiatje stapt.”

Meer informatie over ’t Bakkertje is te vinden op de website en Facebook.

Op de hoogte blijven van alles wat er in de buurt gebeurt? Volg Hofkwartier Den Haag dan op Facebook of Instagram voor alle updates.