SPOORBOEKJE VOOR CULTUURMINNEND DEN HAAG

SPOORBOEKJE VOOR CULTUURMINNEND DEN HAAG

Het Hofkwartier is al geruime tijd de thuisbasis van de lokale krant Den Haag Centraal. Traditiegetrouw verschijnt vandaag, op de donderdag voor het UIT Festival, de dikste editie van het jaar met een vooruitblik op het nieuwe culturele seizoen. 

Zweet

Bloedheet is het op de bovenverdieping in de Juffrouw Idastraat, waarvandaan elke week weer een verse Haagse kwaliteitskrant naar de drukker gaat. En niet alleen omdat de zomerzon eindelijk volop schijnt. Nee, ook omdat de redacteuren en vormgevers zich achter hun loeiende computers in het zweet werken. De ventilator en het werktempo gaan om en om een standje omhoog. Allemaal om er zeker van te zijn dat de 48 pagina’s tellende bijlage over de plannen van theaters, musea en gezelschappen van de stad ook dit jaar weer hét veelbesproken ‘spoorboekje’ zal zijn voor cultuurminnend Den Haag.

Concentratie

“Herman, er komt nu een tekst uit de printer voor pagina 23. Wil je die nakijken? En Anneke, zou je de foto op pagina 15 iets groter kunnen maken?” vraagt redactiechef Annerieke Simeone achtereenvolgens aan de eindredacteur en de vormgeefster. Haar ogen blijven op het scherm gericht terwijl ze met een onpraktisch digitaal tekenbord de cursor over het beeld laat glijden. In opperste concentratie bewaakt ze de voortgang van de bijlage die al maanden in de steigers staat en die nu z’n voltooiing nadert. Een groentje is Annerieke allang niet meer en toch blijft het maken van zo’n omvangrijke en belangrijke bijlage een spannende klus.

Redactiechef Annerieke Simeone (m) in overleg met vormgevers Anneke de Zwaan en Hans Fresen.

Kritische noot

“Vooral het schrijven van het editorial kan een behoorlijke bevalling zijn”, zegt Annerieke. “Meestal heb ik wel een idee, maar pas op het laatst sluit ik me af en maak ik de tekst. Dit keer is het een beetje zware kost. Ach, het zij zo.” Als kunstredacteur leerde ze de Haagse culturele sector van binnenuit kennen. Die bagage komt nu goed van pas. Hoewel de cultuurliefhebber het komend seizoen in Den Haag ‘t hart weer kan ophalen aan tal van mooie producties, kraakt Annerieke een kritische noot over het gemeentelijke beleid dat wél ruimte biedt aan de citydressing rondom 100 jaar De Stijl en niet langer aan Neerlands oudste toneelgroep: De Appel.

Klassieke toneelkost

Verder is er in de bijlage dit jaar onder meer aandacht voor de nieuwe expositie in het Gemeentemuseum over het raadselachtige werk van Anton Heyboer uit de jaren vijftig, zestig en zeventig. Ook de eerste programmering van het Nationale Theater (HNT), de fusieorganisatie van Theater aan het Spui, de Koninklijke Schouwburg en het Nationale Toneel, ontbreekt natuurlijk niet. HNT trapt het seizoen af met klassieke toneelkost: ‘Het verzamelde werk van Shakespeare (ingekort)’. En onze enige echte eigen Anouk siert het nieuwe culturele seizoen met haar terugkeer op het strand voor een concert tijdens Live on the Beach.

Collage

Naarmate de uren verstrijken, vullen steeds meer drukproeven de redactieburelen. De lange witte wand verandert in een kleurrijke collage van krantenpagina’s waar menig patchworker jaloers op zou zijn. Maar belangrijker: er begint zich iets van het eindresultaat af te tekenen. Met pen zijn al heel wat correcties op de proeven aangebracht en nu speuren de redacteuren ook de laatste oneffenheden nog op. Over 48 uur ‘zakt’ de krant, dan is er geen weg meer terug. Maar dit was het voor vandaag. “Zo, wat mij betreft is het tijd voor een borrel”, aldus de redactiechef. En zo geschiedde.

Den Haag Centraal met de Culturele Seizoensbijlage is vanaf vandaag verkrijgbaar. Kijk voor meer informatie en verkooppunten op www.denhaagcentraal.net.

Op de hoogte blijven van alles wat er in de buurt gebeurt? Volg Hofkwartier Den Haag dan op Facebook of Instagram voor alle updates.