VAN PARKEERPLEK TOT GROENE STEK

VAN PARKEERPLEK TOT GROENE STEK

Het internationale fenomeen Park[ing] Day strijkt dit jaar voor het eerst neer in Den Haag. De Prinsestraat in het Hofkwartier is op vrijdag 15 september één van de plekken waar parkeerplaatsen worden omgetoverd in een kleine groene oases om aandacht te vragen voor een duurzame stad.

Kwartjes

Twaalf jaar geleden gooide een groep ontwerpers uit San Fransisco wat kwartjes in de meter en transformeerde een parkeerplek tot minipark. Die ludieke actie is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde beweging in 160 steden, verspreid over 35 landen. Elk jaar op de derde vrijdag van september slaan bewoners, ondernemers en kunstenaars de handen ineen om de noodzaak te benadrukken van minder C02-uitstoot, meer groen, meer contact en meer discussie over de kwaliteit van onze stedelijke leefomgeving.

Alternatief OV

Na Rotterdam in 2016 is Den Haag dit jaar de tweede Nederlandse stad die het groene initiatief omarmt. “Er worden grofweg twintig parkeerplaatsten getransformeerd op de Stationsweg, in de Wagenstraat en in de Prinsestraat. Plus er is alternatief gratis openbaar vervoer tussen de Wagenstraat en de Prinsenstraat om de stadsdelen te verbinden, in samenwerking met Solar Skelter”, legt Naomi van het Park[ing] Day team uit.

Oog in oog

De hele middag zijn er allerlei workshops, hapjes en andere activiteiten in de parkeerhavens. “We zijn nog  druk in de weer met het programma door last minute aanmeldingen en dan met name wie waar komt te staan”, zegt Noami. Zeker is al wel dat het ‘Eye Contact Experiment’ ergens in de Prinsestraat plaatsvindt. Deze proef laat je ervaren hoe het ook alweer is om écht contact te maken met mensen, zonder laptop of telefoon. Voor een paar minuten sta je zwijgend oog in oog met een wildvreemde.

Stadse natuur

Maar er is meer! Kunstenares Charlotte Gramberg onderzoekt met ‘Small Matter(s)’ de schoonheid van de stadse natuur en dat levert interessante collages op. En het project R4-ANI-GHT werpt de vraag op of je met je auto ook ruimte kunt géven in plaats van in beslag nemen. Ook de in Den Haag rondtrekkende Debatmobiel, de gft-experts van Compostbakkers, de recycle-koningen van Precious Plastic en Annechien Meier met haar Laboratory for Microclimates bezetten een plek.

Park[ing] Day Den Haag, vrijdag 15 september van 12.00 tot 19.00 uur. Houd voor het volledige en actuele programma de Facebookpagina in de gaten.

Op de hoogte blijven van alles wat er in de buurt gebeurt? Volg Hofkwartier Den Haag dan op Facebook of Instagram voor alle updates.