UN TOUR DE FRANCE: ONTDEKKINGSTOCHT IN HAAGSE PAPESTRAAT

UN TOUR DE FRANCE: ONTDEKKINGSTOCHT IN HAAGSE PAPESTRAAT

Een Franse ontdekkingstocht door de Papestraat in Hofkwartier Den Haag. Zo typeren drie ondernemers uit het sfeervolle straatje ‘Un Tour du France’ dat ze organiseren op vrijdag 27 januari as. Voor die gelegenheid bundelen drie winkels op een rij hun krachten: modeontwerper  Michael Barnaart van Bergen, Jasper Gramsma van de Franse kruidenier L’Epicerie du Pape en Ofran Badakhshani van wijnwinkel De Filosoof.

‘Na de drukke decembermaand, vallen veel mensen in januari in een zwart gat, zeggen Jasper en Michael terwijl ze net met Ofran het programma voor het Franse evenement hebben samengesteld. ‘Nu de eerste maand van het nieuwe jaar ook nog eens wordt geteisterd door regen, wind en hagel, willen we de mensen een beetje ‘joie de vivre’ bieden.’

Mondriaanjurk

Un Tour de France begint op 27 januari op nummer 1b in de Papestraat waar Michael Barnaart van Bergen al ruim vijf jaar als modeontwerper werkt en ook zijn winkel heeft. ‘Ik vertel onder meer over mijn Mondriaan-jurk die naast een jurk van Yves Saint Laurent nog tot 5 februari in Londen te zien is tijdens de tentoonstelling The Vulgar: Fashion Redefined in het Barbican Art Gallery.’ Hij ontwierp de jurk in 2011 naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Mode ❤ Kunst: een affaire’  in het Gemeentemuseum. Het iconische kleidngststuk werd opnieuw uitgebracht in 2014 ter gelegenheid van de zeventigste sterfdag van Mondriaan.’ Iedereen kan daar honderduit over vragen’, blikt hij alvast vooruit. ‘Met name dat was ook een van de redenen om Un Tour de France te organiseren’, vullen Jasper en Ofran hem aan. ‘We zijn ondernemers met passie voor hun vak die daar met heel veel plezier over vertellen’, aldus het enthousiaste drietal.

Foto: De drie ondernemers uit de Papestraat die de Tour du France organiseren: modeontwerper Michael Barnaart van Bergen, Ofran Badakhshani van wijnwinkel de Filosoof en Japer Gramsma van de Franse kruidenier L’ Epicerie du Pape (van links naar rechts).

Kaas- en wijnproeverij

Na het bezoek aan de winkel van Michael Barnaart van Bergen gaat het gezelschap naar de Franse kruidenier L’Epicerie du Pape op nummer 3 en wijnhandel De Filosoof op nummer 5. ‘We gaan achtereenvolgens kaas en wijn proeven’, zegt Jasper die drie maanden geleden de deuren van L’Epicerie du Pape opende. De kaasproeverij kreeg de toepasselijke titel: ‘Un tour des fromages’. Gramsma: ‘we beslaan heel Frankrijk met Franse kazen uit alle windstreken. Ik maak een mooie slinger door Frankrijk en vertel per geproefde kaas hoe deze wordt gemaakt en wat er zo typisch aan de smaak is.’ Hierna is het tijd voor bezinning. Op nummer 5, bij wijnwinkel De Filosoof geeft eigenaar Ofran Badakhshani een lezing over Franse wijsbegeerte in combinatie met een wijnproeverij.

Deelname aan Un Tour du France kost 10 euro per persoon.