DIE PET PAST ONS ALLEMAAL!

DIE PET PAST ONS ALLEMAAL!

Susan Dekker is een vrouw met een missie: een goed hoofddeksel voor íédereen! Daarom opende zij vorige week haar eigen fraaie hoedenwinkel House of Hats in de Haagse Papestraat. En ze heeft het geluk aan haar kant, want de hoed is hot…

Door Jasper Gramsma

Ferrari

De kersverse winkeleigenaar Susan Dekker glimt van trots als we haar opzoeken bij House of Hats. Een week is ze nu open, maar haar geschiedenis met het hoofddeksel gaat al veel langer terug. Onder de naam Esdee Hoeden ontwerpt ze namelijk al jaren hoeden voor bruiden en zelfs Kamerleden. Maar haar echte droom komt nu pas uit: “Ik vind het geweldig om creatief te zijn en hoeden te maken, maar ik vind het nog leuker om draagbare hoeden te verkopen voor dagelijks gebruik.” Merken als Laulhère – bekend van de typisch Franse baret – en het Amerikaanse Stetson zijn vanaf nu in de Papestraat te koop. Binnenkort volgt ook Borsalino uit Italië, volgens kenner Susan de Ferrari onder de hoeden.

Trend

Aan aandacht heeft House of Hats meteen al geen gebrek. Passanten drukken hun neuzen tegen de winkelruit en de eerste hoeden en petten gaan als warme broodjes over de toonbank. De hoed is hot: “Vooral onder mannen is er veel vraag naar hoeden. Bijvoorbeeld ter bescherming van het kale hoofd tegen de zon. Maar natuurlijk ook als accessoire.” De trend is ook niet onopgemerkt gebleven bij de grote modeketens, maar voor hun concurrentie is Susan niet bang. Integendeel: “Een hoed van H&M knelt of jeukt altijd door het gebruik van goedkope materialen. Maar het is voor jonge mensen een heel goede manier om met de hoed in aanraking te komen.”

Atelier

Ook wie nogal gehecht is aan zijn oude hoed of pet, is bij House of Hats aan het juiste adres. Susan weet er wel raad mee: repareren, schoonmaken, aanpassen, je kunt het zo gek niet bedenken. “De naaimachine staat hier, dus ik kan van alles veranderen. Vaak gaat dat om het schoonmaken van de binnenkant, het groter of kleiner maken of een nieuwe band in een andere kleur.” Het echte atelier, met alle mallen en materialen, heeft Susan nu nog aan huis, maar daar komt binnenkort misschien al verandering in: “Hoeden maken in m’n atelier vind ik ook leuk, maar daar komen niet elke dag mensen, terwijl ik een echt mensenmens ben.”

House of Hats, Papestraat 24. Meer informatie: www.facebook.com/houseofhatsdenhaag

Op de hoogte blijven van alles wat er in de buurt gebeurt? Volg Hofkwartier Den Haag dan op Facebook of Instagram voor alle updates.