EEN VLEUGJE LIBRIJE IN DE NOBELSTRAAT

EEN VLEUGJE LIBRIJE IN DE NOBELSTRAAT

Met hun jarenlange ervaring in de absolute gastronomische top van Nederland openden Saskia de Kuijer en Rik van de Laar onlangs hun eigen restaurant. 6&24 brengt zelfs een klein beetje van De Librije naar Den Haag. Wij spoedden ons erheen!

Door Jasper Gramsma

Pure smaken

Het pand in de Nobelstraat, waarin tot voor kort de Italiaan Il Senso gevestigd was, heeft een flinke opknapbeurt gekregen. De karakteristieke ruimte met diverse niveaus en veel trappen is naar 2018 getild door het gebruik van natuurlijke materialen, industrieel ogend meubilair en hippe planten. Aan het roer van 6&24 staan sommelier/gastvrouw Saskia de Kuijer en chef-kok Rik van de Laar. Pure smaken, spannende combinaties en steeds ongeveer zes ingrediënten, daar draait het om in dit concept. Het stel leerde elkaar kennen tijdens hun werk voor De Librije. Een plan om onder de vlag van dit beroemde Zwolse driesterrenrestaurant een zaak te openen in Dubai liep uit op een teleurstelling omdat de benodigde alcoholvergunning niet werd afgegeven. Maar daarover hoeven wij in het Hofkwartier niet rouwig te zijn, want nu hebben wij er dus een toprestaurant bij.

All the way

We vangen de avond aan met een glas Vouvray (een bubbel uit het Loiredal) en twee wel heel speciale oesters, namelijk van Terschelling. Een blik op de kaart leert ons vervolgens dat de chef zich laat beïnvloeden door alle uithoeken van de wereld: couscous en harissa uit Noord-Afrika gaan hand in hand met de Aziatische smaken van miso en citroengras, maar ook van de klassieke Franse keuken zijn duidelijk sporen te herkennen. Uiteindelijk besluiten we ons ‘all the way’ te laten verwennen met het zesgangenmenu waarvan je spontaan lentekriebels krijgt. Ter begeleiding kiezen we voor een fles volle viognier die mooi harmonieert met de schaaldieren en de vis, maar ook standhoudt bij het vlees. De twee amuses – romige gefrituurde polenta en een fris uit elkaar getrokken hutspotje met rugspek – beloven ons alvast een avond vol culinaire hoogtepunten.

Zwezerik

Het eerste voorgerecht komt op tafel: krab en lever met een spannend, pittig kappertjesblad. Het geheel wordt ter plekke overgoten met een verrukkelijke koude groentejus. Net als bij de twee amuses laat de presentatie niets te wensen over: in het midden van het designbord ligt een paradijselijk eilandje waarop je zó zou willen wonen. Dan door naar entree numero twee, opnieuw een fantastische combinatie van land en zee. De boterzachte skrei is omhuld met een aardappelbrandade en opgetopt met dille en een zuurdesemkrokantje. Tijd nu voor de hoofdgerechten. Er verschijnt een perfect gebakken en gelakte zwezerik met een fraai, lichtzoet amandelschuim. Hierna volgt het runderstaartstuk met artisjok en boekweit. Het gebruikte Indiase specerijenmengsel vadouvan maakt deze gang tot de meest gekruide. Voor de gelegenheid stappen we over op een glas gepeperde Zuid-Afrikaanse shiraz.

Slotspektakel

Inmiddels zitten we al zo’n drie uur aan tafel en hebben we nog twee gangen te gaan. Voor de kaasplank kunnen we vier uit vijf kazen kiezen. Vooral lekker zijn de droge en frisse geit Saint-Maure de Touraine en het aromatische Hervekaasje. Ook hierbij een andere wijn. Of eigenlijk twee halve. De gastvrouw schenkt ons een droge en een wat zoetere, goudgele marsala in. De sherryachtige smaak gaat goed samen met de kazen op het bord. Het slotspektakel, want zo is het met recht te noemen, wordt gevormd door een uitgebalanceerd nagerecht met het zure van een lepel sorbetijs uit bloedsinaasappel enerzijds, en anderzijds een zachte vettige crème van vanille en kardemom. De feestelijke presentatie is er wederom een om blij van te worden. Na uiteindelijk een halve werkdag getafeld te hebben, laten we ons in de jas helpen. Wie weet heeft Den Haag er binnenkort wel weer een ster bij…

Restaurant 6&24, Nobelstraat 13. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 12.00 – 14.00 uur (lunch) en 18.00 – 21.30 uur, zaterdag 18.00 – 21.30 uur en zondag 12.00 – 20.00 uur. Meer informatie en reserveren: www.restaurant6en24.nl

Op de hoogte blijven van alles wat er in de buurt gebeurt? Volg Hofkwartier Den Haag dan op Facebook of Instagram voor alle updates.