EEN PODIUM VOOR MOOIE DINGEN

EEN PODIUM VOOR MOOIE DINGEN

Letterlijk een ‘huis van diversiteit’, dat is wat Mariella van der Net voor ogen had toen zij begin maart haar nieuwe conceptstore/galerie Domo Eclectica opende in de Haagse Annastraat. Van echte kasjmier sjaals tot antieke notenkrakers: wat zíj mooi vindt, is de leidraad.

Door Jasper Gramsma

Bonte verzameling

De kordate Mariella van der Net ging niet over één nacht ijs bij het starten van haar eigen kunst- en antiekzaak in de schilderachtige Annastraat. Twee jaar lang deed ze onderzoek naar het perfecte assortiment voor Domo Eclectica. “Steeds heb ik in allerlei steden en dorpen een plankje opgehangen bij conceptstores met objecten om te zien wat wel liep en wat niet,” vertelt de van oorsprong Curaçaose. Het resultaat is een enorme zaak met een bonte verzameling aan mooie dingen. Tegelijk is het een podium voor beginnende kunstenaars: “De meesten hebben nog geen mogelijkheid om zelf hun werk aan het publiek te tonen, dus huren ze bij mij een ruimte. Met anderen heb ik weer de afspraak dat ik hun creaties in consignatie verkoop.”

Verbinding

In de stellingen staan onder meer glaskunst van autodidact Vicky van der Plas, kussens met door Ghanese ex-verslaafden geweven stoffen en bussen thee van het Rotterdamse kunstenaarsduo Casper en Joost. Op het eerste gezicht heeft het werk nauwelijks een relatie. Maar een samenhang is er zeker: “Verbinding is voor belangrijk. Daarnaast moet het werk smoel en kwaliteit hebben, handgemaakt worden en uniek zijn.” De kasjmier wollen sjaals van Laboni bijvoorbeeld: “Die worden gemaakt in twee straatarme dorpen, het ene hindoe het andere moslim. Geloven die als water en vuur zijn, maar de ontwerpster verbond ze. De hindoevrouwen weven nu de wol en de moslimvrouwen borduren de sjaals. En ook nog eens van goede kwaliteit; er zit dertig jaar garantie op.”

Schidpadschild

In een stelling verderop staat het werk van een Filippijnse makersgroep, bestaande uit fairtrade accessoires en sculpturen van hergebruikte, vaak delicate materialen. Zo staat er een art deco-achtige clutch bij van op het strand gevonden parelmoer en schildpadschild, en een tasje van karperhuid. “In wezen is het allemaal restmateriaal dat opnieuw waardevol gemaakt wordt. Het heeft een hele luxe uitstraling,” vertelt Mariella trots. Opvallend is verder een rij met oude houten notenkrakers uit het Ertsgebergte. “Dit is een deel van mijn persoonlijke verzameling, ik word er zo blij van! Het zijn er in totaal wel zeshonderd. De oudste – waaraan ik het meest verknocht ben – is tachtig jaar oud. Ze staan hier nu ter opvulling, maar ik verkoop ze ook wel, hoor.”

Warenhuis

Elke dag komen er nog nieuwe dingen binnen bij Domo Eclectica. “Volgende week verwacht ik wat keramiek, tafelkleden en placemats. Ja, het wordt een echt warenhuis. Er zijn zelfs al mensen die wekelijks komen om te zien wat ik nu weer binnenheb.” De nieuwbakken ondernemer heeft zichzelf ten doel gesteld dat het concept binnen een jaar moet staan als een huis. “Het moet een bruisende, verbindende plek worden met evenementen, netwerkborrels en groepen die dit als vergaderlocatie gebruiken.” Om de aanzet tot die verbinding te geven, organiseert Mariella voor zaterdag 19 mei een straatfeest in samenwerking met andere ondernemers uit de Annastraat en het Hofkwartier.

Domo Eclectica, Annastraat 11. Open: dinsdag/woensdag 12.00 – 18.00 uur, donderdag t/m zaterdag 11.00 – 18.00 uur en op afspraak. Meer informatie: www.domo-eclectica.com en www.facebook.com/domoeclectica.

Op de hoogte blijven van alles wat er in de buurt gebeurt? Volg Hofkwartier Den Haag dan op Facebook of Instagram voor alle updates.