METAMORFOSE VOOR ENTREES HOFKWARTIER

METAMORFOSE VOOR ENTREES HOFKWARTIER

De entrees naar het Hofkwartier worden fraaier en fraaier! De herinrichting van het Kerkplein is klaar, de lichtjes in de bomen op het Torenplein branden en nu worden ook het Paleisplein en de Plaats onder handen genomen.

Door Jasper Gramsma

Tuinachtig

Tussen de beroemde postzegelboom, de Gotische Zaal en het standbeeld van koningin Wilhelmina op het plein voor Paleis Noordeinde maakt de bestrating in het najaar plaats voor gras en ander groen. In combinatie met de geplande sfeerverlichting moet het nu wat stenige plein een tuinachtige omgeving worden waarin het monument beter tot z’n recht komt.

De opknapbeurt is onderdeel van wat de gemeente de ‘royal make-over’ noemt van het gebied rondom het paleis om de binnenstad aantrekkelijker te maken voor winkelend publiek en toeristen. Onder meer wordt hiervoor de Heulstraat doodlopend gemaakt en moeten op het Noordeinde 50 van de 68 parkeerplekken wijken. De werkzaamheden daarvoor zijn inmiddels in volle gang. Het plein ondergaat de metamorfose naar verwachting pas na de komende Prinsjesdag.

Artist’s impression Gemeente Den Haag

Eilandterrassen

Voor een grondige aanpak van een andere buurtentree, de Plaats, zijn ook vergevorderde plannen. Het college is voornemens het driehoekige, nu nog verdiepte plein te verruimen en te verbinden met de Hofvijver om zo één groot voetgangersgebied creëren met fietsparkeerplekken, eilandterrassen en meer groen. Daartoe wordt het verkeer geleid via de Kneuterdijk en de Lange Vijverberg.

‘De Plaats is nu een intiem en gezellig pleintje, maar het keert zich af van de Hofvijver. We verbeteren de verbinding van de Plaats met het Lange Voorhout en het Buitenhof. We rijgen ze aan elkaar, zodat de bezoeker als vanzelfsprekend meer van de stad wil ontdekken en met plezier door het centrum wandelt,’ aldus binnenstadswethouder Boudewijn Revis. Het voorlopig ontwerp is vrijgegeven voor inspraak en ligt nog tot 5 april ter inzage.

Artist’s impression Bureau B + B Stedebouw en Landschapsarchitectuur

Op de hoogte blijven van alles wat er in de buurt gebeurt? Volg Hofkwartier Den Haag dan op Facebook of Instagram voor alle updates.