KORZO OP Z’N KOP

KORZO OP Z’N KOP

Het Holland Dance Festival 2018 is van start gegaan! En dat betekent tot en met 11 februari een bomvol programma met internationale dansprimeurs. Met Den Haag als kloppend hart van dit landelijke evenement, staat ook Korzo de komende twee weken op z’n kop. Een overzicht.

Door Jasper Gramsma

1. Summa

Stilte is in de muziek van Arvo Pärt net zo belangrijk als de muzikale noten. Het is deze muziek van de stilte die choreograaf Samir Calixto en het Amsterdamse Cello Octet samenbrengen om ‘Summa’ te creëren. Pärt schreef speciaal voor het Cello Octet composities die de basis vormen voor deze voorstelling. Acht cellisten en twee dansers brengen in opperste concentratie een synthese tussen de muziek en de kennis die in ons lichaam ligt opgeslagen: een summa van onze menselijke complexiteit.

Vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 januari. Meer informatie en tickets.

2. One Limited Space

Wat is het verschil tussen het brein van een man en dat van een vrouw? Wat gebeurt er als ze ‘samen’ denken? Voor deze voorstelling nodigt de Belgische Min Hee Bervoets – bekend als jurylid van So You Think You Can Dance – fanatieke (amateur)dansers uit om deel te nemen aan haar workshops op zondag 28 januari. Eén van de deelnemers wordt uitgenodigd om mee te dansen tijdens de voorstelling.

dinsdag 30 en woensdag 31 januari. Meer informatie en tickets.

3. about Miss Julie

Veel lof ontving Stephen Shropshire voor zijn bijdrage aan het vorige Holland Dance Festival. Afgelopen oktober won de al jaren in Nederland woonachtige Amerikaanse choreograaf daarnaast de zogeheten ‘Speciale Prijs’ van het Dansersfonds ’79. Shropshire is terug met een geheel nieuwe creatie die hij samen met Danish Dance Theatre maakt, geïnspireerd op de thema’s van het beroemde toneelstuk ‘Freule Julie’ uit 1888 van de Zweedse auteur Strindberg.

dinsdag 6 en woensdag 7 februari. Meer informatie en tickets.

4. SOUL #2 Performers

Tijdens het Holland Dance Festival is een preview te zien van de nieuwe voorstelling van het choreografenduo Jérôme Meyer en Isabelle Chaffaud. Zij gaan op zoek naar de ware aard van het mens zijn. In deze multidisciplinaire voorstelling maak je kennis met dansers uit verschillende generaties. De dansmakers dalen af in de binnenwereld van de performers. De voorstelling gaat 18 april 2018 in première in Korzo.

dinsdag 6 en woensdag 7 februari. Meer informatie en tickets.

5. Live from… Skopje/Belfast/St. Petersburg

Een drieluik van opkomende choreografen uit onverwachte hoeken: Macedonië, Ierland en Rusland. Risima Risimkim toont het resultaat van een unieke samenwerking tussen haar Skopje Dance Theater en Codarts Rotterdam. Leonie McDonagh, oprichtster van het Ierse ponydance, dat bekendstaat om de ludieke combinatie van komedie en danstheater, presenteert een solo over haar langst durende liefdesrelatie. En de Russische Olga Vasilieva toont haar aangrijpende en prijswinnende kwartet.

vrijdag 9 en zaterdag 10 februari. Meer informatie en tickets.

Terugkerend thema in de programmering is het ouder wordende lichaam. Naast de voorstelling ‘Dance On Extended’ van een Duits en een Zweeds dansgezelschap met oudere dansers, zijn er een gratis film, seminar en conferentie over dit onderwerp te bezoeken. Al met al reden genoeg dus om je agenda vrij te maken voor één of meer avonden topdans in Korzo de komende weken!

Holland Dance Festival, donderdag 25 januari t/m zondag 11 februari. Kijk voor het volledige programma en meer informatie op de website of Facebookpagina van het festival.

Op de hoogte blijven van alles wat er in de buurt gebeurt? Volg Hofkwartier Den Haag dan op Facebook of Instagram voor alle updates.