PORTFOLIO: RIJZENDE STER IN DE PRINSESTRAAT

PORTFOLIO: RIJZENDE STER IN DE PRINSESTRAAT

Dat de Prinsestraat volop in beweging is, bewijzen de nieuwe horecazaken die er de afgelopen tijd bijkwamen. Neem Portfolio in het pand waar voorheen La Pecora Nera gevestigd was. Het restaurant is nu een paar maanden in bedrijf en de recensies zijn unaniem lovend. Tijd om aan te schuiven.

Door Jasper Gramsma

Uitzicht

Een behapbare 26 couverts, meer behelst de moderne doch intieme eetgelegenheid Portfolio niet. Natuurtinten en Scandinavisch design kenschetsen het interieur waarin de keuken een prominente plek heeft. Gastheer Remco van Antwerpen, samen met chef Kasper Verlinden eigenaar van het restaurant, biedt ons de keuze tussen zitten aan de bar of aan een tafeltje. We kiezen voor het laatste, met goed uitzicht op de plek waar het allemaal gebeurt.

Ogenschijnlijke rust in de keuken.

Dumplings

Kasper en Remco kennen elkaar al jaren en werkten eerder samen bij het Deense restaurant Bøg, even verderop in de straat. In hun eigen concept is het niet alleen ‘New Nordic Cuisine’ wat de klok slaat; het wekelijks veranderende menu bevat invloeden uit alle windstreken. Wij prijzen ons vanavond gelukkig met onder meer dumplings van handgedoken sint-jakobsschelpen en garnalen, een zeebaarsceviche met avocado en passievrucht en little gem met een schuim van ansjovismayonaise.

Oranje wijn

Daar moet op gedronken worden! Dus werpen we een blik op de wijnkaart. De keuze is overweldigend. Van ruim veertig wijnen mag de kurk van de fles. Opvallend zijn de oranje varianten, gemaakt uit witte druiven volgens de methode voor het maken van rode wijn. Doordat de schil langer mee fermenteert, krijgt de wijn meer intensiteit, komen de tannines naar voren en verschijnt er een dieporanje gloed. De sauvignon blanc die we nemen komt uit de Zuid Franse Gard en maakt al deze beloftes meer dan waar.

Verdovend

Direct staat de eerste van maar liefst tien rondes op tafel: een luchtige cracker met chia- en hennepzaad en een dip van peterselie. In de keuken wordt in ogenschijnlijke rust gewerkt, maar al snel volgen ook de twee voorgerechten. Het betelblad onder een krokant varkensschoudertje met groene mango en limoen springt eruit: de medicinale smaak en het licht verdovende effect op de tong zijn een bijzondere ervaring. Constante factor van verrassing is de opmaak van de borden, ware kunstwerkjes zijn het.

Massage

Van de vier hoofdgerechten valt het Japanse Wagyurund met soja en zwarte knoflook op. Deze tot op het bot verwende koe (massages en blootstelling aan klassieke muziek zijn geen uitzondering) levert buitengewoon mals en prachtig dooraderd vlees. Ook de chef is ermee in zijn nopjes, want hij komt er speciaal over vertellen aan tafel. Hulde eveneens aan de wijn die hierbij geschonken wordt. De rode Spanjaard van vier soorten grenache – zowel blauw als wit – is kruidig met een lichte mineraal.

Het gerecht met Wagyurund.

Landing

Twee nagerechten zorgen voor een waardige ontknoping van deze culinaire reis. Met een ‘bommetje’ van citrusvruchten, verstopt in een zoete bal van witte chocolade, zetten we de landing in om vervolgens met een mousse van jivarachocolade en chai onze eindbestemming te bereiken. Verrast en voldaan keren we huiswaarts om ons aan te sluiten bij de almaar groeiende jubelparade voor Portfolio op sociale media en recensiesites.

Portfolio, Prinsestraat 36. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 18.30 – 00.00 uur. Voor meer informatie: www.portfolio-restaurant.nl en www.facebook.com/portfolio-restaurant.

Op de hoogte blijven van alles wat er in de buurt gebeurt? Volg Hofkwartier Den Haag dan op Facebook of Instagram voor alle updates.