NADEREND EINDE VOOR KOOKWINKEL EN GARDE

NADEREND EINDE VOOR KOOKWINKEL EN GARDE

Na bijna dertig jaar staat het laatste weekend van kookwinkel En Garde in de Prinsestraat voor de deur. Komende donderdag, op 1 maart, gaat eigenaar Frank Vrolijk met pensioen en een opvolger heeft hij niet.

Door Jasper Gramsma

Hip

Kookliefhebber Frank Vrolijk maakte van zijn hobby zijn beroep en begon eind jaren tachtig een eigen winkel met het allermooiste keukengerei, naar Parijs’ voorbeeld. Een gewaagde, maar daarom niet minder succesvolle stap in een tijd waarin zowel koken als de Haagse Prinsestraat lang niet zo hip waren als tegenwoordig.

Pastadroogrekken

Bomvol stond de winkel sindsdien met koperen pannen, vlijmscherpe messen van merken als Laguiole en nog veel meer prachtige klassiekers waar de topkok en betere hobbyist nog altijd hun vingers bij aflikken. Zelfs voor onalledaagse accessoires als taartontluchters, boterkarners en heuse pastadroogrekken kon je er terecht. En ook voor uitgebreide kook- en productdemonstraties deinsden ze bij En Garde niet terug.

Spierziekte

Dat Vrolijk ALS kreeg, waardoor hij al zestien jaar niet meer kan praten, was voor hem destijds geen reden om te stoppen. Dat vertelden hij en zijn partner Marion van Hoogen onlangs in een interview met weekkrant Den Haag Centraal. Maar inmiddels vergt de progressieve spierziekte wel te veel.

Opheffingsuitverkoop

Een gegadigde om En Garde over te nemen, was er niet, ook niet onder Vrolijks vaste medewerkers. Dus werd de laatste maanden aan opheffingsuitverkoop gedaan. De afgelopen tijd liepen de kortingen al geleidelijk op van twintig naar dertig en zelfs veertig procent. De eindspurt wordt nu ingezet met de laatste voorraadartikelen voor slechts de helft van de prijs.

Op de hoogte blijven van alles wat er in de buurt gebeurt? Volg Hofkwartier Den Haag dan op Facebook of Instagram voor alle updates.