5 x MADE IN HET HOFKWARTIER

5 x MADE IN HET HOFKWARTIER

Het Hofkwartier is bij uitstek een buurt van kleine ondernemers. Er wordt dan ook nog het nodige gemaakt. Unieke producten die alleen hier verkrijgbaar zijn. Vijf opvallende creaties uitgelicht.

Broederbier

In het klooster van de Broeders van Sint Jan in de Oude Molstraat staan regelmatig grote ketels op het vuur. Hier wordt de echte, ambachtelijke Haagsche Broeder gebrouwen. Het bier vertaalt de doelstelling van de broeders één op één: stilstaan bij het moment en genieten van de aandacht en de liefde die in het bier is gestopt. Inmiddels zijn er vier varianten. Het oer-bier is de robuuste, diepbruine Prior met een zweem van koffie, chocolade en karamel. ‘Nieuweling’ is de frisse blonde Novice met een mix van vier gemoute graansoorten. De amberkleurige, sprankelende Postulant heeft een hoppige afdronk. En de exclusieve Johannes is een sterk bier dat slechts eens per jaar gebrouwen wordt.

Meer informatie: www.haagschebroeder.nl

Druppeljurk

In zijn boetiek in het Hofkwartier werkt modeontwerper Michael Barnaart van Bergen continu aan de ontwikkeling van nieuwe creaties. De toonbank is dan ook regelmatig bezaaid met kleurstalen, meetlinten en moodboards. De ontwerpen kenmerken zich door elementen uit zowel de ‘hoge’ als populaire cultuur. Niet voor niets worden de items met hetzelfde gemak op straat gedragen als tentoongesteld in diverse musea. Sinds 2018 kun je een van zijn klassiekers, jurk Dripping, zelfs in je eigen favoriete kleuren samenstellen dankzij de Tricomatic. Probeer het thuis, of in de winkel.

Meer informatie: www.michaelbarnaart.com

Tulippen

Voor een écht Haags sieraad moet je bij Rocks and Clocks in de Molenstraat zijn. Juwelier en eigenaar David Aardewerk is ontwerper van een serie ringen en oorhangers die hij ‘2LIPS’ doopte, als ode aan de kus en aan de tulp. Het begon allemaal toevallig met een verlovingsring met één diamant, die volgens zijn klanten opvallende gelijkenis vertoonde met de Hollandse tulp. Inmiddels is de serie uitgebreid met oorhangers in een grote variëteit aan edelstenen en ook op de ring heeft Aardewerk talloze fraaie variaties gemaakt. Neem eens een kijkje op zijn nieuwe website én in zijn mooie juwelierszaak!

Meer informatie: www.rocksandclocks.nl

Lekker Studentje

Bij ’t Bakkertje in de Oude Molstraat weten ze wel wat lekker is! En hoe te hergebruiken bovendien. Eén van hun huisgemaakte specialiteiten is het ‘Studentje’, een puddingstukje met chocola en een laagje mokkafondant. De overige ingrediënten? Die worden bepaald door de zoete broodjes die op de dag van het maken niet over de toonbank zijn gegaan: koekkruimels en afsnijdsels van gebak gaan mee de oven in. Reuze handig, want als nieuwe lekkernij krijgen ze een tweede leven waarin ze net iets langer houdbaar zijn. Wel zo duurzaam. De Studentjes vallen ook op het naastgelegen Paleis Noordeinde in de smaak. Wie rond lunchtijd het knusse bakkerijtje bezoekt, staat in de rij naast hofdames en de leden van de marechaussee.

Meer informatie: www.hetbakkertje.nl

Perzische poëzie

De uit Afghanistan afkomstige filosoof en wijnhandelaar Ofran Badakhshani kan niet stilzitten. Daarom ontwikkelde hij voor zijn zaak De Filosoof in de Papestraat ook nog twee sterke dranken, geïnspireerd op poëzie. Allereerst de Socrates Gin, vernoemd naar zijn lieve witte Perzische kater, die op zijn beurt weer vernoemd is naar de grote denker. Het resultaat is een fruitige gin met onder meer saffraan, koriander, kardemom en kaneel. En dan is er ook nog de Rumi Vodka met Perzische specerijen, een ode aan de gelijknamige Perzische dichter. Wijsheid in een glas dus.

Meer informatie: www.de-filosoof.nl