ACHT EEUWEN HOLLAND IN EEN NOTENDOP

ACHT EEUWEN HOLLAND IN EEN NOTENDOP

Het Hofkwartier staat altijd bol van de verhalen, maar in het bijzonder in het weekend van 14 en 15 september. Met het Hollands Historisch Festijn komt de rijke geschiedenis van de buurt pas echt tot leven.

Democratie

“Om de toekomst te kunnen voorspellen, is het belangrijk het verleden te begrijpen,” zegt Angelique Schipper, organisator van het straattheaterevenement voor jong en oud dat dit jaar zijn vierde editie beleeft. “Daarom proberen we aan de hand van acht eeuwen op en rond het Binnenhof te laten zien hoe bijzonder het is dat wij tegenwoordig een democratie zijn, waarin jij en ik het voor het zeggen hebben.”

Juichen

Wie iets van de chronologie van de macht in dit kikkerland wil begrijpen, doet er goed aan op een van beide dagen het historisch kampement langs de Hofvijver te bezoeken. “Dat begint bij graaf Dirk, de grondlegger van het graafschap Holland en eindigt bij Aletta Jacobs in 1919, precies honderd jaar geleden toen er algemeen kiesrecht kwam.” Om dat te vieren pakt Schipper uit met een statement: “Op zaterdag hebben we een juichceremonie met honderd vrouwen, van alle culturen, bij de Grondwetbank op het Buitenhof.”

Ridders te paard

Het programma valt dit jaar, niet toevallig, samen met het Prinsjesfestival en Open Monumentendag. Daardoor kan Schipper groot uitpakken: “De shows die eerder op het Binnenhof gehouden werden, zijn nu verplaatst naar het Lange Voorhout. Daar staan immers de tribunes al klaar voor Prinsjesdag. Het openingsspektakel vindt er plaats en we hebben er steekspelen met ridders te paard. Aan het eind van het festijn is er zelfs een show met kanon schieten.”

Rembrandt

Aandacht is er in dit jubileumjaar ook voor Rembrandt. “Zaterdag gaan we met z’n allen bij de Hofvijver de langste Rembrandt-tekening maken op basis van de enorme trouwstoet van Louise van Solms, de zus van Amalia. Rembrandt was daarvan getuige en tekende de bekende twee trommelaars te paard.”

Koninginnen

De zondag staat in de Paleistuin geheel in het teken van de vrouwen uit ons koninkrijk: alle koninginnen, bruid en zus Van Solms plús Aletta Jacobs worden daar met de koets ontvangen, waarna er met de dames gepicknickt kan worden op hoog niveau. “En aansluitend is de prinses-, prins- en ridderverkiezing van de dag. We merkten dat ook jongens graag voor de titel in aanmerking komen.” Voor wie dat nog niet genoeg is, is er ook nog gelegenheid om met de deftige dames op de foto te gaan.

Hollands Historisch Festijn, zaterdag 14 en zondag 15 september rond het Binnenhof. Meer informatie en het volledige programma: www.hollandshistorischfestijn.nl.