BLOEMEN ALS COUTURESTUKKEN

BLOEMEN ALS COUTURESTUKKEN

De Papestraat is een nieuwe winkel rijker. En niet zomaar één: Bouqueto heeft bijzondere bloemen die je zelden ergens anders ziet. De kersverse eigenaar leidt ons rond.

Exoten

Bijna twee weken is de bloemenzaak Bouqueto pas open, maar over aandacht heeft eigenaar Sara Mehrinejad niet te klagen. “Mensen zijn verrast als ze hier binnenkomen. Ik hoor vaak dat ze zeggen: zoiets heb ik nog nooit gezien.” Begrijpelijk, want er staan prachtige exoten bij: fijne ruikers die wel van kant lijken, leerachtige zwarte lelies en bloemen met een bonte vacht en geschubde ananassen. Het zijn allemaal couturestukken uit de natuur.

Hip

Zonder enige ervaring, maar met gevoel voor stijl en marketing begon Sara aan dit nieuwe avontuur. “Ik kom uit Iran en daar zijn bloemen echt een hip item,” verklaart ze haar idee. “Als je bij mensen op bezoek gaat, neem je een bos mee. En dan echt van die luxe bloemen. Toen ik ging onderzoeken hoe dat op andere plekken in de wereld zit, bleek dat men in bijvoorbeeld Rusland en Zuid-Korea hetzelfde doet. Terwijl het in Nederland, hét land van bloemen, een beetje tegenvalt. Vooral wat je online kunt bestellen is vaak simpel. Ik wil iets exclusievers bieden. Al heb ik geen idee hoe de markt erop gaat reageren, ik ga het gewoon doen.”

Barcelona

Voor de inhoudelijke expertise wordt Sara bijgestaan door haar moeder. “Ze heeft een cursus gevolgd in Barcelona om me te helpen,” vertelt ze trots. “En ik heb ook een medewerkster die jarenlange ervaring heeft in de bloemenwereld.” Dan lachend: “Zij leiden mij met z’n tweeën een beetje op.” De bloemen worden op hun schoonheid uitgekozen en nu, in het begin, ook nog een beetje op houdbaarheid. “We zijn net open en de webshop moet ook nog meer bekendheid krijgen,” legt de ondernemer uit. Haar eigen lievelingsbloem? “De protea, een Zuid-Afrikaanse bloem die je lang niet overal kunt krijgen. Ze zijn heel zacht als je ze aanraakt en ze kunnen goed tegen de zon.”

Hoedendozen

Esthetiek staat bovenaan de prioriteitenlijst bij Bouqueto, en dat betekent meer dan bloemen alleen. Sara: “Meestal loop je een bloemenwinkel binnen, krijg je iets in je handen gedrukt en dat is het dan. Wij hebben hele mooie verpakkingen en ik heb speciale linten laten maken om de boeketten nog mooier te maken. Ook bied ik speciale kartonnen hoedendozen aan die je als vaas kunt gebruiken. Er zit steekschuim in, waardoor de bloemen langer goed blijven. Zo’n ‘hatbox’ heb ik van de week nog bij de Bijenkorf gebracht om een beetje reclame te maken. Ze staan nu bij een van de parfumstandjes.”

Hortensia

Hoewel veel van de bloemen zeldzaam zijn, heeft Bouqueto een assortiment dat past bij elk budget. “Een mooi vol boeket kost zo’n 25 euro, en een gevulde hoedendoos – met orchidee – loopt op tot 70 euro. Maar je kunt bij ons ook losse bloemen kopen, een grote hortensia kost bijvoorbeeld 7 euro en dat is al bijna een boeket.” Binnenkort gaan er wat creaties de deur uit voor de influencers: “Ik ga op zoek naar vloggers die er iets over willen schrijven, en ik heb zelf een Facebook en Instagram-account aangemaakt.”

Eyecatcher

In de winkel, waar het lekker koel is (‘goed voor de bloemen’), is veel werk verzet. “Het was hier heel donker,” herinnert Sara zich. “Dus we hebben alles in lichte kleuren geschilderd en de muren geëgaliseerd. Licht is belangrijk, want dan komen de kleuren van de bloemen goed uit.” Omdat er boven de winkel nog verbouwd wordt, stelt de eigenaar de opening nog even uit. “Maar over een paar weken is het zover en ga ik het vieren.” Tot besluit valt ons de absolute eyecatcher op: een boog van echte roze-paarse bloemen. “Die blijven wel drie tot vier maanden goed zonder water. Ze drogen heel mooi. Heb ik van m’n moeder geleerd, haha.”

Bouqueto, Papestraat 15. Meer informatie: www.bouqueto.nl, Facebook: https://www.facebook.com/bouqueto, Instagram: bouqueto.nl