GOUDGELE RAKKERS PROEVEN IN DE GROTE KERK

GOUDGELE RAKKERS PROEVEN IN DE GROTE KERK

De Week van het Nederlandse Bier komt eraan en de aftrap ervan vindt plaats in het Hofkwartier! Vanaf donderdag 16 mei is de Grote Kerk het decor voor het Nederlands Bierproeffestival; drie dagen in het teken van de goudgele rakker.

Festivalterrein

Op het Bierproeffestival staan ruim 45 Nederlandse brouwers met zo’n 250 verschillende bieren. De Grote Kerk en het Kerkplein worden omgetoverd tot een sfeervol festivalterrein. Er zijn meerdere foodtrucks en -stands, waar je onder meer kunt genieten van mooie bier/food-combinaties. Uiteraard heb je tijdens het festival de mogelijkheid om met brouwmeesters in gesprek te gaan over hun bieren en het brouwproces.

Masterclasses

Voor wie altijd meer had willen weten over één van de oudste dranken ter wereld, zijn er masterclasses te volgen. Deze worden gegeven door professionele bierkenners die je alles kunnen vertellen over de verschillende stijlen. En of je nu een beginner bent, of een gevorderde: er is altijd wel iets te leren. We zetten een aantal sessies op een rij.

Zintuigen

Tijdens deze masterclass van Mitra Drankenspeciaalzaken ontdek je de wereld van bier met ‘al je zintuigen’. Geblinddoekt en onder begeleiding van internationaal biersommelier Anneke Staals ervaar je verschillende biertypen door de toevoeging van spijs, geur én geluid. Wat doet dit met de geur en smaak of juist niet?

Kaas

Kaasspecialiste Annelies van den Ende van Alexanderhoeve en biersommelier/chef-kok/auteur Arvid Bergström combineren verschillende bieren met heerlijke kazen en kaasgerechtjes. Steeds meer mensen weten dat kaas en bier elkaar goed aanvullen, er zijn dus de mooiste combinaties te maken. Ervaar het ook tijdens deze smakelijke masterclass.

Chocolade

Arvid Bergström heeft ook een proeverij met chocolade! In een aantal ronden krijg je verschillende combinaties tussen bier en chocolade te proeven. Arvid vertelt over wat chocolade is en waarom het goed past bij bier, waar je op kunt letten bij het combineren en uiteraard ga je ook proeven. Kortom, een smakelijk avontuur.

Rijpen

StiBON Bieropleidingen presenteert de nieuwste trend op biergebied: het rijpen. Door dit onder de juiste omstandigheden te doen, ontwikkelen bieren zich prachtig en beleef je een geheel nieuwe smaaksensatie. Tijdens deze masterclass krijg je alle ins & outs te horen en kun je enkele vintage bieren proeven onder leiding van biersommelier Bas Schampers.

Brouwerlatijn

Etiketten staan boordevol informatie, maar wat staat er nu eigenlijk? Wat betekenen die cijfers achter IBU of EBC? Is een bier over de datum als de THT is verstreken? En hoe erg is dat? Hoe ‘lees’ je nu precies een bier? En wat bedoelt de brouwer met ‘maïschen’, ‘lauteren’ en ‘dryhoppen’? Na deze masterclass van biersommelier Rick Kempen zijn deze en meer geheimen ontrafeld.

Bakken met bier

Bier krijgt steeds meer een plek op tafel, maar bakken met bier kan ook lekker zijn. Zo hoef je nooit meer bier weg te gooien. ‘BierBitches’ Jet van de Griendt en Kim Sonneveld nemen je mee in de wereld van bier en baksels. Ze zijn speciaal voor deze workshop de keuken in gedoken. Na deze masterclass heb je de volgende keer bierkoekjes bij de koffie!

Meer informatie en het volledige programma: www.weekvanhetnederlandsebier.nl/openingsfestival