TRADITIONELE SPAANSE KEUKEN IN NIEUW JASJE

TRADITIONELE SPAANSE KEUKEN IN NIEUW JASJE

Stel, mamma komt uit Spanje en kan voortreffelijk koken. Dan moeten meer mensen daarvan weten natuurlijk! Voor Adriano Nusselder en zijn familie reden te meer om in de Molenstraat hun eigen eetgelegenheid te beginnen: De Spaanse Moeder gaat op 4 juli open.

Nieuw jasje

In het voormalige pand van El Buen Gusto is het nu nog een kleine ravage, maar over twee weken staan de pannen op het vuur en ruikt het hier naar ‘la cocina española’. “Wij gaan de Spaanse keuken in een nieuw jasje steken,” vertelt Adriano Nusselder, partner in het familiebedrijf in wording. “We vegen het wat stoffige imago er vanaf, door de traditionele gerechten – langzaam gegaarde stoofpotjes, linzen, vlees – aan te bieden als maaltijden die je zelf kunt pimpen met quinoa, rijst of zelfs boerenkool. Het zijn slowcookbowls, een beetje zoals je dat tegenwoordig ook met pokébowls ziet: een basis, een crunch en een topping.”

Bezorgconcept

Adriano kan naar eigen zeggen koken, maar laat dat liever aan zijn moeder over. “Dit idee is ontstaan toen zij meedeed aan een startup-programma, waarmee ze een investering heeft gewonnen om haar droom van een eigen zaak waar te maken,” legt hij uit. “Ik werk in de delivery-branche en houd me vooral bezig met de techniek om De Spaanse Moeder als bezorgconcept uit te rollen. Mijn zus, die ook in het bedrijf zit, is webdeveloper en bouwt de site. Mijn broertje studeert voor architect, hij heeft de bar ontworpen. Zo doen we allemaal waar we goed in zijn.”

Flexplek

Hoewel afhalen en bezorgen belangrijke pijlers zijn onder het concept, kun je straks overdag ook fijn toeven in de zaak. Adriano: “Vanaf een uur of twaalf serveren we mooie koffie, lekkere broodjes, Spaans toetje erbij. En er is wifi, zodat het ook een lekkere flexplek is om te werken. We hebben één grote tafel voor groepen, drie kleinere voor vier personen en een bar voor het raam om naar buiten te kijken.” De zaak mag tot 23.00 uur openblijven, maar wat de precieze openingstijden worden, is nog even aftasten. “In het begin pakken we denk ik alleen de ‘dinner rush’ mee.”

Keten

De nu nog kale wand is straks gevuld met goede olie en gezellige planten. Ook komt er een slagersmachine waarmee voor elke bestelling verse kaas en vleeswaren gesneden worden. Daarbij nog een saladette waarin alle verse waar ligt om je maaltijd te kunnen samenstellen. “De kleine ruimte optimaal benutten, is het motto,” lacht de Haarlemse ondernemer, die van plan is De Spaanse Moeder als keten te ontwikkelen, of te ‘schalen’, zoals hij het zelf noemt. “Het menu is zo opgebouwd, dat we niet met duizend ingrediënten hoeven werken.”

Kapsalon

En de signature dish van De Spaanse Moeder? “Onze special wordt de kapsalon op z’n Spaans. Dat is zoals je ’m kent, maar dan met patatas bravas, chorizo en gesmolten manchegokaas. Dan kun je de kapsalon ook nog ‘tweaken’ met je zelfgekozen Spaanse salsa en allerlei extra toppings, zoals stukjes vlees, kruiden en nootjes. Gaat een hardloper worden, denk ik.” Vanaf 1 juli draait de nieuwe zaak proef en al op donderdag 4 juli om 18.30 uur is de grand opening. “Hapje, drankje; iedereen is welkom!”

De Spaanse Moeder, Molenstraat 42.