HET LEGENDARISCHE IJS VAN FLORENCIA

HET LEGENDARISCHE IJS VAN FLORENCIA

Het is zomer in Den Haag, en dat zullen we weten ook. Met temperaturen die hoger zijn dan aan de Côte d’Azur, zit er niet veel anders op dan verkoeling te zoeken. Gelukkig biedt ijssalon Florencia al 87 jaar soelaas.

Begrip

Familiebedrijf Florencia is een begrip voor iedere Hagenaar en Hagenees. De ijs- en koffiesalon in de Torenstraat is een huiskamer voor de hele stad en heeft een lange geschiedenis, die begint met de in Dortmund geboren grondlegger Eduardo Talamini. Na jaren overal in de wereld gewoond en gewerkt te hebben, strijkt de dan 38-jarige Talamini-telg neer in Den Haag. Niet op de plek waar de zaak tegenwoordig zit, maar om de hoek in de Kleine Nobelstraat.

Koffie

Aanvankelijk gaat Eduardo met zijn ijswagentje de straat op, terwijl zijn dochter Renata de winkel bestiert. Later verruilt het bedrijf de bescheiden hal voor een winkel in de Torenstraat, de plek waar Florencia nog altijd te vinden is, zij het veel groter behuisd dan in de eerste tijd. Begin jaren zestig gaan er volgens de familie al zo’n zesduizend koppen koffie per dag doorheen. Dat succes is mede te danken aan de kantoren in de buurt, die met ketels tegelijk de koffie afnemen. Bij de bioscopen, hotels en restaurants vindt het ijs juist gretig aftrek.

Mouw

1964 is een zwart jaar voor Florencia en de familie, omdat oprichter Eduardo – altijd op zoek naar betere kwaliteit en innovatie – tijdens het ijs maken om het leven komt. Als zijn mouw blijft hangen in de ijsmachine en hij die probeert los te maken, blijft ook zijn das vastzitten, met alle gevolgen van dien. Het tragische einde van Eduardo behoort tot de Haagse legendes. Het verhaal van de ijsmakers inspireerde de theatergroep Firma MES in 2016 zelfs tot een Haagse variant van Romeo en Julia. Het fictieve liefdesdrama ‘IJS&VIS’ vertelt het verhaal van twee verliefde jongelingen uit twee echte Haagse ondernemersfamilies: Simonis en Talamini. Een schitterend stuk, waarvan de afloop zich laat raden…

Familie

Na de dood van zijn vader zet Giovanni de zaak voort en nog altijd wordt de ijssalon door de familie gerund. Bazin Adriana is inmiddels al in de zeventig, maar werkt stug door, samen met haar dochters Gabriella en Mylena. Schrootjes, spiegels en felle verlichting: de inrichting is in al die jaren nauwelijks veranderd. En het legendarische ijs al evenmin. Geniet ervan!

Meer informatie: www.florenciaijs.nl