LA DOLCE VITA IN DEN HAAG

LA DOLCE VITA IN DEN HAAG

Reizen naar Italië is lastig nu het coronavirus rondwaart in Europa. Gelukkig kun je ook in het Hofkwartier La Dolce Vita ervaren! Samuele Pitzalis neemt je graag mee op verkenning tijdens één van zijn Keep Alive Walks.

Blue zone

Een Hagenaar met Sardijnse wortels, dat is ‘travel designer’ Samuele Pitzalis. Als kleine touroperator organiseert hij reizen naar het Sardinië van zijn ouders. Het is één van de ‘blue zones’ in de wereld waar het leven zo goed is dat men er heel oud wordt. “Mijn reizen staan in het teken van de positieve energie die ervoor zorgt dat mensen er zo lang gezond blijven,” legt Samuele uit.

Lekker in je vel

Op een vrolijke en filosofische manier probeert de reisleider zijn gezelschappen te inspireren door te wijzen op ‘lieve, opbeurende, goed bedoelde en positieve dingen’. “Daarvan ga je lekker in je vel zitten, je lichaam beloont dat door langer mee te gaan,” is zijn idee. Maar omdat het lastig is om naar Sardinië te gaan tijdens deze coronacrisis, focust Samuele nu extra op Den Haag.

Ontdekken

“Met diezelfde gedachte heb ik een wandeling uitgestippeld langs Italiaanse plekken in en rond het Hofkwartier. Zo ontdek je de stad waar je normaal gewoon je boodschappen doet met andere ogen en kun je er vanuit een heel andere hoek van genieten.” Elke weekend voert de individuele ‘rondreis’ langs allerlei regio’s van La Bella Italia: van Piemonte in het hoge noorden via de Abruzzen in het midden van de laars tot Puglia in het diepe zuiden.

Facts en fun

“Ik laat je kennismaken met allerlei legendes en anekdotes, en je komt meer te weten over de oorsprong van bepaalde producten en ambachten. Het is een combinatie van ‘facts’ en ‘fun’,” aldus Samuele. Een paar tipjes van de sluier wil hij wel vast oplichten: “Op twee plekken vind je chique dassen, gemaakt van zijde uit Lombardije en Veneto. Door het hoge niveau van het ambacht en de vele aandacht die eraan wordt besteed, behoren die tot de wereldtop.”

Geheimen

Ook bezoekt Samuele een Siciliaans eettentje dat de beroemde langwerpige cannoli verkoopt, een gerold koekje, gevuld met ricotta. “Wist je dat die een erotische oorsprong hebben?” En dan is er ook nog een winkel in de route opgenomen waar ze Sardijns herdersbrood verkopen. “Daar vertel ik meer over de geheimen van het leven in een ‘blue zone’. Je zult ontdekken dat je zelf ook zo lang gezond kunt blijven.”

Deze twee uur durende ‘Walking Tour of Italy in The Hague’ is tot en met 12 juli elke zaterdag en zondag te boeken. De route start om 13.00 uur voor de deur bij Barista aan de Dagelijkse Groenmarkt. “Want dat is de plek waar het idee voor deze wandeling is ontstaan,” verklaart Samuele.

Meer informatie: www.keepalivewalks.com en Facebook

Op de hoogte blijven van alles wat er in de buurt gebeurt? Volg Hofkwartier Den Haag dan op Facebook of Instagram voor alle updates.