MODIEUZE MONDMASKERS VAN BAMBURISTA

MODIEUZE MONDMASKERS VAN BAMBURISTA

Er is moed voor nodig om midden in de coronacrisis een winkel te openen, maar Jessica de Bruijn durfde het aan. Met een wel heel toepasselijk product: mondkapjes, maar dan wel van duurzame bamboe.

Duurzaam

Het idee om met bamboe te werken, leefde al even bij Jessica de Bruijn en haar ondernemersfamilie. “Een tijd geleden zijn we onder de naam Bamburista begonnen met de ontwikkeling van bamboestoffen uit Java om allerlei producten mee te maken. Het heeft namelijk geweldige eigenschappen en is ook nog eens honderd procent duurzaam.” Dat komt, zo vermeldt de website, onder meer doordat bij de productie geen irrigatie en pesticiden nodig zijn. Ook biedt de groeiende bamboe onderdak aan vogels en andere organismen en neemt het dertig procent meer CO2 op dan bomen. Al met al is het daarmee een groen alternatief voor katoen.

Voorraad

Door het coronavirus ligt de productie stil, maar er is inmiddels al de nodige stof op voorraad van een zware, zachte en gladde kwaliteit. “Daarvan besloten we gezien de situatie mondkapjes te maken,” stelt Jessica. In no-time werd een ‘Haags team’ geformeerd om de maskers in twaalf trendy kleuren te vervaardigen. “Kleermaker Savile Row & Co. heeft de productie gedaan en daardoor konden we zo snel van start.” Op zaterdag 2 mei ging de winkel op Papestraat 3 al open om proef te draaien. Ter introductie zijn de mondkapjes meteen afgeprijsd van € 19,95 naar € 14,95. “We denken nog na over hoe we verplegend personeel extra korting kunnen geven.”

 

Druppeltjes

Hoewel de maskers geen medisch keurmerk hebben, dragen ze volgens Jessica toch bij aan het beperken van de virusverspreiding. “Ze zijn zo gemaakt, dat je er niet doorheen kunt blazen. Mocht je zelf geïnfecteerd zijn, dan voorkom je dat je druppeltjes verspreidt.” Maar er zijn meer voordelen: “Het materiaal stoot bacteriën af, werkt verkoelend en houdt het UV-straling tegen. Door de maskers op zestig graden te wassen en ze vervolgens te strijken met een stoomstrijkijzer, ontsmet je ze en kun je ze opnieuw gebruiken. Multifunctioneel dus.”

Baby flamingo

De modieuze kleuren – ‘rechtstreeks van de catwalk in New York’ – variëren van vrolijk roze en geel tot gedistingeerd taupe en zwart. Allemaal dragen ze namen die op de natuur zijn geïnspireerd. “Sommige zijn naar vogels vernoemd,” legt Jessica uit. “Zoals de felle roze die ‘baby flamingo’ heet en de gele ‘canarino yellow’. Andere hebben namen als ‘paradiso moss’ – donkergroen uiteraard –en de donkerblauwe noemen we ‘robino thunder’.” De eerste mondmaskers zijn inmiddels verkocht en de reacties zijn positief. “Mensen zijn verrast door het materiaal en hebben het gevoel meer beschermd over straat te gaan.”

Verrassing

Uiteindelijk is het de bedoeling dat er meer producten van Bamburista op de markt komen. Welke? Daar kan Jessica nu nog niets over zeggen. “Dat is een verrassing tot het voorjaar van 2021.”

Bamburista, Papestraat 3. Meer informatie: www.bamburista.com

Op de hoogte blijven van alles wat er in de buurt gebeurt? Volg Hofkwartier Den Haag dan op Facebook of Instagram voor alle updates.