WIJN DRINKEN MET SOCRATES EN NIETZSCHE

WIJN DRINKEN MET SOCRATES EN NIETZSCHE

Een Perzische wijnbar. Dat klinkt tegenstrijdig, maar ondernemer en filosoof Ofran Badakhshani bewijst het tegendeel. Op woensdag 10 juni opent hij zijn nieuwe horecagelegenheid in de Molenstraat. Wij mochten vast voorproeven.

Door Jasper Gramsma

Imperium

Ofran Badakshani bouwt aan een eigen imperium. Na twee wijnwinkels – in de Haagse Papestraat én op de Amsterdamse Grachtengordel – stort hij zich op de horeca. Bij wijnbar annex lunchroom en restaurant De filosoof in de Molenstraat draait alles om de combinatie van de godendrank en de Perzische keuken. “Dan kan ik eindelijk ook alle mooie wijnen schenken die ik verkoop en mensen laten kennismaken met de keuken waarmee ik ben opgegroeid,” noemt de van oorsprong Afghaanse filosoof en ondernemer Ofran als belangrijkste redenen.

Volksverhalen en mythes

De grote toog met goudkleurige tegels is het blinkende middelpunt van de wijnbar. Verspreid door de zaak staan tafeltjes met koperkleurig bladmotief en eraan diepgroene beetle-stoeltjes, helemaal anno 2020. Twee dagen voor de opening staat nog niet alles op z’n plek, vertelt Ofran tijdens een korte tour. “Aan de straatkant komt voornamelijk het restaurantgedeelte,” wijst hij. “Achter in de zaak, waar ook lezingen en proeverijen gehouden zullen worden, hangt straks meer een huiskamersfeer. Hier komt de bibliotheek waaruit je boeken kunt lenen om de wereld te ontdekken. Tegelijk nodig iedereen uit: breng hier ook de volksverhalen en mythes uit jouw eigen cultuur naartoe.” Alles gebeurt onder toeziend oog van de grote denkers uit de geschiedenis; aan de wanden prijken binnenkort hun portretten. “Je kunt onder anderen zitten bij Marx, Nietzsche, Confucius en Socrates. Maar er is ook een lege lijst, die staat symbool voor alle filosofen die nog komen.”

Dumplings

Genoeg over voeding voor de geest, tijd voor wijn en spijs. Omdat de bar vijf dagen per week van 11.00 tot 23.00 uur geopend is, staan op de menukaart zowel hapjes en lunchgerechten als avondmaaltijden. Alle zijn afkomstig uit de Perzische keuken, die delen van het huidige Iran en Afghanistan bestrijkt. “Mijn schoonmoeder is een geweldige kok, dus heb ik haar gevraagd om het koken voor haar rekening te nemen,” zegt Ofran trots als hij een soort dumplings op tafel zet. “Dit is Mantu, een gestoomd deeghapje dat je als echte streetfood uit Centraal-Azië op alle bazars vindt,” licht hij toe. De vulling bestaat onder meer uit lamsvlees, uien en kruiden die heel goed samengaan met saus van yoghurt en munt. Lekker licht. Erbij schenkt Ofran een zachte rode wijn uit zijn zelfontwikkelde lijn Parsi. “Honderd procent corvina, dé druif van de beroemde Amarone-wijn.”

Parsi-wijn

Later proeven we ook bolani, een fraai en smakelijk preipannenkoekje, en de shami kabab, een gefrituurd rolletje van lamsvlees, gepofte aardappel en gestoomde uien met een stevige smaak. “Sham verwijst naar Damascus, waar dit gerechtje waarschijnlijk zijn oorsprong vindt,” aldus Ofran, die een wat forsere Parsi-wijn op tafel zet: een kruidige blend van malvasia- en merlot-druiven. “Gaat uitstekend bij het lamsvlees,” stelt de expert. En dat kunnen wij alleen maar beamen. Tot besluit krijgen we burani geserveerd, een delicatesse van gedroogde en gebakken aubergine met tomatensalsa en koriander. “Als bijgerecht krijg je ’m zo, voor een lunch- of hoofdgerecht komt er nog rijst of lekker stokbrood bij.” Voldaan keren we terug uit het sprookje van Duizend-en-een nacht om door de Hollandse miezerregen huiswaarts te gaan.

Wijnbar De filosoof, Molenstraat 16-II. Meer informatie: wijnbar.defilosoof.eu en Facebook.com/wijnbardefilosoof.

Op de hoogte blijven van alles wat er in de buurt gebeurt? Volg Hofkwartier Den Haag dan op Facebook of Instagram voor alle updates.