Cafe de Oude Mol: creativiteit in coronatijd

Cafe de Oude Mol: creativiteit in coronatijd

De bijna tien maanden van coronastatus in Nederland doen vele ondernemers steunen en kreunen. Zij zijn natuurlijk niet de enige. De klant zit thuis in verveling. De aandacht voor elkaar is duidelijk dat wat we het meest missen.

De Oude Mol in coronatijd

De Oude Mol is een begrip en zo zijn Judith Stibbe en Michèle Auriel. Het oude pand op de Oude Molstraat 61 herbergt al sinds 1868 het café met die naam. Maar Judith heeft het eind jaren ’90 overgenomen, geheel opgeknapt en ingericht met art-decoattributen en eigen ideeën wat het zo’n unieke sfeer geeft. De eerste etage runt Michèle, die daar het eerste tapasrestaurant in Den Haag begon. 

De bar en boze coronamaatregelen zijn een zware last en om steeds weer opnieuw voor de fait-accompli van een nieuwe aanpassing te worden gezet, doet alleen maar de muizen op tafel dansen. Gelukkig is het mogelijk voor restaurants en cafés om een take-away service op te starten. Judith en haar collega weten als geen ander de sfeer erin te houden op een geheel eigen manier.

De was-en strijkservice

Improvisatie met een waslijn met prachtig gekleurd ondergoed moet toch echt opvallen: er is een strijk- en was service geopend. De bellenblaasmachine doet al 30 jaar zijn werk en geeft een vrolijke, dromerige no-time zone en je fantasieën krijgen een boost als je door de Molenstraat fietst. Als Judith er nog niet is, hangt er een klein gedichtje aan de deur, dat elke dag weer een hart onder de riem steekt voor een ieder. Ze kan er onderhand een boek mee beginnen. Zo fijn en grappig om elke keer weer een andere te lezen. Voor de geïnteresseerden: ze staan op Facebook/DeOudeMol.

In de december kwam een ondernemer met de vraag om een kraampje, die de BIZ in bezit heeft en gedurende de Kerstmarkt rond de kerk en in de straten gebruikt worden. Dat bleek een goed idee en meerdere ondernemers volgden. In de straten staan nu verschillende kramen, beschilderd naar ieders zijn idee, lollig opgevrolijkt. Ieder versiert het op zijn manier om de aandacht van de wandelaar te trekken en het geeft toch nog iets van een knusse sfeer als je door het Hofkwartier loopt.

Take-away De Oude Mol van Michèle

Elke dag weer, wat voor een weer het ook mag zijn, staat Judith er in het rijkelijk versierde kraampje vanaf 12 tot 19 uur. Op vrijdag en het weekeinde bakt Michèle nog steeds: meatloafs, amandeltaarten, quiches, pies en wat meer, en die worden gretig afgenomen. Via Facebook kun je lezen wat er op het menu staat en bestellen. Maar ook door de week komen vaste en minder vaste klanten langs om een centje te kunnen bijdrage door het afnemen van het onderhand bekende kadetje worst met een bakkie troost, en andere lekkere dingen die speciaal worden gemaakt voor de kraam. Zoals het grappige zoensnoepje op een 1.50m lange stok, om je te vrijwaren van je snoepmaatje: heel grappige verzonnen en gemaakt door de moeder van Michèle. Hopelijk ter herinnering en om lang te mogen bewaren door verliefden.

Terug naar normaal

Terug naar normaal met op de maandag de muziekavonden. Het terras op de stoep die niet meer dan een meter breed is heeft de charme met de gekleurde tafellakens en bloemen erop, parasols als het moet. Afgelopen zomer mocht het terras de hoek om, en in het verschiet, zou een afsluiting van de straat in de avonduren die sfeer geven die we zoeken. En daarnaast kan gezegd worden dat Judith en Michèle de jaarlijkse straatfe(e)st(en) organiseren. Internationaal is een overbodig woord: als wereldreiziger heeft Judith zo’n beetje de hele wereld over de vloer weten te krijgen. Gewoon: heel gezellig.

www.deoudemol.nl