HANGING BASKETS

HANGING BASKETS

In het oudste gedeelte van het Hofkwartier zijn de afgelopen week hanging baskets geplaatst. Het was een wens van de ondernemers in de verschillende kleine straatjes van de binnenstad van Den Haag om meer groen te hebben en in samenwerking met de BIZ Hofkwartier zijn er dan ook een vijftigtal geplaatst, maar er komen er nog meer. Een kleine impressie van de frisse en vrolijke verrijking.

Oude Molstraat

Waar niet kon en waar wel

Het is niet altijd mogelijk om deze plantenmanden op te hangen. Het gaat erom dat de eigenaar van het pand er mee eens is, want voor de veiligheid moet de beugel stevig geankerd en komt er een boor aan te pas. Daarom kan niet overal dit moois komen te hangen: in monumentale kozijnen en muren mag namelijk niet geboord of gespijkerd worden.

Oude Mol en Molenstraat

Speciale beugels

De binnenste straatjes van het Hofkwartier hebben kleinere hanging baskets. Omdat er in de ochtenden vaak hoge vrachtwagen door de straatjes rijden was het van belang dat er een passende kleinere formaat kwam. Er is met de tijd ervaring opgedaan daar waar op verschillende plaatsen niet voldoende ruimte is en hier en daar dingen kapot werden gereden. De kleinere gietijzeren beugels zijn maar 30 centimeter, maar de baskets zijn groot genoeg voor voldoende plantjes met de juiste uitstraling.

Papestraat hoek Oude Molstraat

Groen onderhoud

Het onderhoud van de kleinere hanging baskets is de verantwoordelijkheid van de ondernemer die zijn eigen hangende bloemenmand heeft. Er is al bedacht hoe op de hoogte de manden te bewateren, want aan alles wordt gedacht. Voor wat de beplanting betreft heeft elke mand in het begin een kleurige beplanting meegekregen, maar men kan ook zelf de plantjes plaatsen en bijvoorbeeld tegen de winter winterharde bloeiers en hangende planten, varens etc.  Enkele ondernemers hebben het geluk al een flinke plant aan de muur te hebben of plaatsen kleine potten waar ook mooi groen in gekweekt wordt.

Kerkplein

Groter groen

De grotere straten in de binnenstad, zoals de Prinsestraat en de Grote Halstraat, hebben al enige jaren flinke hoge bakken waarin olijfbomen of ander groter gewas het goed doen. Die hebben een mediterrane uitstraling wat velen een kleine glimlach van binnen geeft. In die straten hangen ook de grotere hanging baskets, zoals bij het Kerkplein, maar ook op andere plekken waar voldoende ruimte is.

Torenstraat en Kleine Nobelstraat

Torenplein en Torenstraat

Op het Torenplein en ook bij de Grote Kerk zijn de afgelopen twee jaren een aantal bomen weggehaald, die door de storm omgewaaid waren of ziek. Deze zullen worden vervangen door de Gemeente.