KORZO THEATER: dans, muziek en kosmologie

KORZO THEATER: dans, muziek en kosmologie

Theater Korzo is een ontwikkelplek waar mensen van over de hele wereld samenkomen. Een huis waar talentvolle choreografen, makers en performers kansen krijgen om zich verder te ontwikkelen, om daarna weer verder te trekken. Het project Open Space is een twee weken durend platform voor talentontwikkeling / onderzoek, georganiseerd door Nederlands Dans Theater (NDT) en Korzo, dat zich volledig inzet om de artistieke en creatieve capaciteit van haar deelnemers te stimuleren.

Open Space

Het project is ontworpen als een ruimte voor jonge en/of gevestigde makers om hun creativiteit te verkennen buiten hun eigen disciplines. Iedere editie van Open Space centraliseert een ander onderwerp waarvoor telkens andere makers, muzikanten, wetenschappers, en/of choreografen worden uitgenodigd. Voor deze eerste editie van Open Space onderzoeken de dansers van NDT 2 samen met drie choreografen, drie componisten van het Koninklijk Conservatorium (KC) in Den Haag en astronomen van de Sterrewacht Leiden van de Universiteit Leiden, de verbinding tussen dans, muziek, en kosmologie.

Aan het project doen Korzo choreografen Astrid Boons en Antonin Rioche mee. En ook voormalig NDT-danseres Marina Mascarell was lange tijd aan Korzo verbonden.

Brief

Open Space begon in juli 2018 vorm te krijgen, toen de Leidse onderzoekers Henk Hoekstra en Pedro Russo een brief aan NDT schreven om het dansgezelschap uit te nodigen voor een kunstwetenschappelijke samenwerking. 

“De afgelopen jaren hebben we nagedacht over het betrekken van de kunstgemeenschap bij de Sterrewacht Leiden, het dichter bij de samenleving brengen van de sterrenkunde en het samenwerken met de culturele sector buiten de wetenschap, wat belangrijk is om te doen”, zegt Henk Hoekstra, hoogleraar Observational Kosmologie.

Hoekstra was degene die de eerste stap zette. ‘Nadat we een NDT-optreden hadden gezien, zei mijn vrouw dat het interessant zou kunnen zijn als ik iets met het bedrijf deed. Ik vond het idee erg leuk, maar ik wist niet waar ik moest beginnen’, zegt hij. Na een gesprek met Pedro Russo bedacht Hoekstra een brief te schrijven om het NDT uit te nodigen voor een samenwerking. ‘Het kostte me wat tijd om de juiste hoek voor de letter te bedenken, maar uiteindelijk was de verbinding tussen het idee van beweging in de kosmologie en de evolutie van moderne dans heel logisch. En het werkte!’

“Wij geloven dat er een verband bestaat tussen kosmologie en dans door de studie van beweging. […] De studie van beweging blijft ons verbazen: de hoofdbestanddelen van het heelal, donkere materie en donkere energie, moeten nog steeds worden verklaard. […] Wij geloven dat de recente vorderingen in de kosmologie, zoals de ontdekking van donkere materie en donkere energie, interessante onderwerpen bieden om op innovatieve wijze verkend te worden door middel van kunst en dans. Daarom onderzoeken we graag of het mogelijk is om een uniek en ambitieus project te bewerkstelligen dat kosmologie en dans combineert en mensen samenbrengt van twee instellingen van wereldklasse, NDT en de Sterrewacht Leiden.”

Door de jaren heen heeft NDT ook een groeiende behoefte ontwikkeld voor meer bewegingsonderzoek, het ontdekken van hybride kunstvormen en het delen van kennis. De debuuteditie van Open Space is dan ook een eerste stap om choreografen, NDT-dansers en wetenschappers samen te brengen in een open en vrij platform om te ontdekken waar dans en wetenschap elkaar kunnen aanvullen.

Open einde

Open Space is nadrukkelijk bedoeld als een project waarin het creatieve proces centraal staat. Het primaire doel is om de creativiteit van alle deelnemers te stimuleren en te bevorderen, zonder extra druk om een eindproduct te produceren, terwijl de verbinding tussen verschillende disciplines wordt verkend. Op de laatste dag van het project vindt een ‘dag van delen’ plaats, waar ideeën worden gepresenteerd in elk denkbaar format waarin dialoog en uitwisseling centraal staan.

Speciale dank aan Edmée Muysken

NDT is Edmée Muysken bijzonder dankbaar. Zij was sinds 1980 een liefdevolle en bijzonder betrokken Vriendin van het gezelschap. Als groot liefhebber van kunst en cultuur, zij was getrouwd met kunstenaar Leo Muysken, genoot zij met volle teugen tot op zeer hoge leeftijd van de voorstellingen van NDT en nam zij vaak deel aan de vriendenreizen naar het buitenland. Edmée vond het een fijn idee en vanzelfsprekend om haar liefde voor NDT door te geven in de vorm van een nalatenschap. Haar legaat komt ten goede aan de eerste editie van Open Space in 2021 en aan de tweede editie in 2023. Daarmee helpt zij nieuwe generaties dansers hun artistieke persoonlijkheid te ontwikkelen met onderzoek en vernieuwing.

Meer informatie: KORZO theater https://korzo.nl/nl/nieuws/open-space/

Foto: A Hefty Flood, Marina Mascarell |  © Joris-Jan Bos; AD