KEYMUSIC TERUG OP TORENSTRAAT

KEYMUSIC TERUG OP TORENSTRAAT

In het markante gebouw dat met vele hoge ramen en een prachtig torentje aan de Torenstraat 35A al meer dan 100 jaren staat te pronken, is sinds 1 mei (opnieuw) Keymusic gevestigd. Hier is geschiedenis geschreven: het is waar de oorsprong van de Beatstad en Rock Palace begon. Het personeel is trots op de nieuwe vestigingen in Den Haag, want Beatstad Den Haag zonder muziekwinkel: dat kan niet!

Rock Palace en Keymusic

Keymusic heeft met vier volledige etages en begane grond aan de Torenstraat een overall 350 m2 aan muziekinstrumenten te bieden. Daarnaast is er, in het Hofkwartier nog een DJ speciaalzaak aan het Noordeinde 146, waar The DJ Gear Shop sinds kort gevestigd is. De inrichting van de Torenstraat heeft die extra touch gekregen om musici, die er hun instrumenten kopen, in de gelegenheid te stellen comfortabel het instrument kunnen uitproberen zonder anderen te storen. Overal ligt een geriefelijk dik tapijt voor geluidsdemping en op de verschillende etages zijn ruimtes ingericht die afgesloten kunnen worden. Her en der liggen mooie kelims op de grond en ongelakte houten kisten met schapenvellen geven de take-it-easy-touch: de gitaar afdeling heeft makkelijke lage stoelen om de gitaar erbij te nemen en rustig even te tokkelen of te plukken aan de elektrische bas.

Assortiment

Op de begane grond staan mooie exemplaren digitale piano’s en keyboards. Op de eerste etage staan een kleine twintigtal drumstellen opgesteld van de akoestische- met snare drums tot elektronische drum kits, waarop je lekker kunt drummen zonder dat iemand je hoort. Daarnaast de reeks aan bekkens in allerlei vormen en percussie zoals cajons e.a. Op de tweede etage zijn verschillende ruimtes met akoestische gitaren voor beginners tot de topklasse, en op de derde etage elektrische gitaren, basgitaren en versterkers. Op de vierde etage kan je diverse speakers, zangmicrofoons en koptelefoons uitproberen. Op slechts 300 meter hemelsbreed van de Torenstraat vind je aan het Noordeinde 146, nog veel meer studio- en audio apparatuur.

The DJ Gear Shop

De winkel aan het Noordeinde heet The DJ Gear Shop en richt zich speciaal op producers, studiomensen, DJ’s en synthesizer liefhebbers. Er is een kleine overlap tussen de twee winkels, maar deze zijn expres gescheiden om op de juiste manier de klanten te kunnen bedienen, want er is toch wel verschil tussen het soort muziek, het produceren en het optreden met een DJ set.

De laatste tien jaren heeft ook de digitale techniek in de muziekwereld zijn intrede gedaan. Mensen kunnen nu thuis een studio bouwen voor een redelijk budget en er hele professionele opnames mee maken. Voor een klein bedrag heb je bijvoorbeeld al een interface en kun je thuis al aan de slag. Dat was 20 jaar geleden ondenkbaar. Met deze digitale revolutie richt The DJ Gear Shop van Keymusic zich ook op artiesten in dit segment met de winkel. Het tekent dan ook de nieuwe generatie. Sommige spelen (nog) geen instrument, zoals bijvoorbeeld gitaar, maar kunnen goed overweg met de computer en die markt is erg groot aan het worden. Men wordt steeds handiger met digitale oplossingen, zelfs gitaar en de piano kunnen digitaal nagebootst worden.

Geschiedenis

Het gebouw aan de Torenstraat dateert uit 1917 de belle Epoque periode en heeft verschillende functies gehad. In 1985 startte twee leden van de Golden Earring er de muziekzaak Rock Palace, toen een van de vele muziekwinkels in de stad, en ater verhuisde de winkel naar de overkant van de straat. In 1994 werd Rock Palace overgenomen door Feedback (R’Dam) en daarop werd het overgenomen door het Belgische Keymusic. In juli 2019 heeft de nieuwe eigenaar, Jan ’t Hoen, alle winkels in Nederland, België en Frankrijk (destijds totaal 18) overgenomen en wordt er gewerkt aan uitbreiding van het aantal winkels. Ook voor Keymusic kwam de pandemie onverwacht en heeft het bedrijf ingezet op het uitbreiden van de online activiteiten. Voor de winkelmedewerkers brak een tijd aan van anders werken en was het bedrijf in staat om de crisis het hoofd te bieden. Maar daarentegen is de coronatijd wel een periode geweest, waarin men thuis veel meer muziek is gaan spelen en omdat de winkels gesloten waren, meer online ging bestellen. Sinds mei 2021 is de winkel aan de Torenstraat geopend, daar waar het ooit allemaal begon. Het heeft wel een mooie emotionele geschiedenis voor de vele bands die Den Haag rijk is over de jaren, en voor het Koninklijk Conservatorium waarvan studenten ook de weg weten te vinden naar de Torenstraat.

Keymusic heeft momenteel 29 winkels en het aantal groeit gestaag. Het gaat goed met de winkels waar alles draait om beleving, advies en uitproberen van instrumenten en apparatuur. Het is belangrijk dat de liefhebber een muziekinstrument kan pakken en uitproberen. Momenteel zijn er in bijna elke provincie één of meer Keymusic winkels. In de winkels is iedereen die muziek maakt of wil gaan maken welkom van beginner tot amateur, van semi-professionals tot professional. De medewerkers in de winkels zijn bijna allemaal zelf ook muzikant en kunnen iedereen adviseren bij de keuze van de juiste apparatuur of instrument.

Muziekeducatie

Natuurlijk is het prachtig dat het initiatief is aangenomen om weer muzieklessen op te nemen in het onderwijs, het cadeau dat Nederland haar 50e jarige koningin Máxima, zelf groots liefhebster van muziek, heeft gegeven. En niet alleen de leerlingen maar ook hun ouders blijken daarop in te gaan en velen starten met gitaarlessen of piano, keyboards. Muziek op jonge (en oude) leeftijd is goed voor een gezonde geestelijke ontwikkeling en het is van cultureel belang om muziek te blijven maken en door te geven aan de nieuwe generatie. Keymusic vindt het belangrijk daarin tegemoet te komen en te ondersteunen en verzorgt zelf ook on- en offline muzieklessen. Ook is er een intensieve samenwerking met bijvoorbeeld scholen. Scholen bekijken hoe deze muzieklessen aangeboden kunnen worden. Het kunnen aanbieden van kant en klare pakketten voor de leerlingen is een hele klus: Keymusic biedt dan ook de helpende hand met het samenstellen van complete lespakketten en bijbehorende instrumenten van ukelele tot bijvoorbeeld slagwerk.

Toekomst van de muziek

Instrumentbeheersing in combinatie met het juiste instrument is altijd de basis geweest, van de iedere muzikant. Door de jaren heen zijn er zoveel verschillende stromingen geweest, elke periode waren er nieuwe creatieve muzikanten die richtingbepalend waren of het nu rock&roll, punk, hiphop of dance was, het kan steeds anders. Altijd komen er nieuwe creatieve manieren om met een instrument of met geluid om te gaan. Muzikaliteit is daar een heel groot onderdeel van en geeft vaak verrassende nieuwe muziekstromingen, zeker ook door toepassing van digitale technieken.

Bij Keymusic vindt iedere muzikant of beginnend muzikant altijd het juiste instrument en het juiste advies. De specialisten staan voor je klaar!

Je vindt Keymusic aan de Torenstraat 35 A en The DJ Gear Shop aan het Noordeinde 146 in Den Haag en online via www.keymusic.com