VINCENZO’S CENTRUM pizzeria

VINCENZO’S CENTRUM pizzeria

Sinds februari is op de hoek van de Prinsestraat en de Nobelstraat de pizzeria Vincenzo’s Centrum geopend. Dat moet je durven zo midden in de coronaperiode, maar het blijkt een uitstekende stap te zijn geweest. Vincenzo’s is een begrip: de pizza gemaakt van speciaal eigen deeg, de Italiaanse producten en de puccia. Het restaurant is doordeweeks vanaf 17 uur tot sluiting 23 uur, keuken tot 22 uur geopend en op de vrij-, zater- en zondagen geopend vanaf 12 uur. Voor de puccia kun je terecht op de vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 12 uur tot 15 uur .

Vincenzo’s Centrum

De pizzeria Vincenzo’s Centrum ligt op een prachtige locatie, ideaal op een centrale plek in het Hofkwartier van Den Haag. Meer dan 150 jaar lang was de hofleverancier slagerij hier gevestigd. De nieuwe eigenaren Yaron en Vincenzo hebben de locatie in februari van dit jaar overgenomen. Daarop is de ruimte geheel gestript, de koelcellen eruit gebroken en beneden nog verder uitgegraven. Dat maakt de oppervlakte van de ruimte bijna twee keer zo groot. Beneden is er ook veel plaats vrijgekomen, maar daar is men nog niet helemaal klaar mee: het idee om er een zitgelegenheid te maken laat nog even op zich te wachten. Binnen is plek voor 30 personen en op het terras nogmaals 30.

Rococo San Marco met industriële stijl

Je voelt dat er een bijzondere sfeer hangt, wanneer je binnenkomt door de deur die op de hoek Prinsestraat / Nobelstraat openslaat. Het heeft een industriële look, maar de grote kroonluchters geven dat effect rococo en reflecteren in een antieke spiegelmuur, waardoor het oneindig groot lijkt, zoals de hallen op het San Marco van Venetië. Het is eigenlijk zeer eenvoudig ingericht met een lange donker blauw gestoffeerd bank en houten tafeltjes voor de enorm brede en hoge ramen die zorgen voor een fijne lichtinval. De lange bar van gegoten beton is elegant afgewerkt met hout. De muren zijn tot manshoogte gestuukt en daarna komen de oude stenen van de oorspronkelijke muren vrij tot aan het plafond. Een speciaal isolatiemateriaal op het hoge plafond zorgt voor een prachtige akoestiek in deze grote ruimte en dempt mooi juist als de zaal vol zit. Ook de vloer is opnieuw gelegd met een wat donkere gegoten beton. Aan de Prinsestraat kant een hoog raam waarvoor plek met hoge barkrukken om aan te eten met z’n twee. Ietsje verderop nog een raampartij met glazen toonbank en vitrine vanwaaruit broodjes worden verkocht.

Een prachtige hoek van het Hofkwartier

Aan de Nobelstraat kant is een mooie opklapbare Van Uum gevelbank waar ook tafels voor gezet kunnen worden, heeft plaats voor zo’n twintig man en staat de hele middag in de zon. Aan de overkant van de straat ook nog enkele tafels omringd door groen en grote parasols die de sfeer helemaal top maken en waar de zon tot 19.30 uur staat. Het terras van Vincenzo’s maakt dit deel van de Nobelstraat af: met een leuk restaurant, dat door de jongere generatie wordt gerund past het helemaal. Het is een aantrekkelijke hoek geworden van het Hofkwartier. Den Haag mag trots zijn op deze mensen die er hard aan trekken om het allemaal gezellig te houden en te gaan voor wat men zo fijn vindt in het leven, samen met je vrienden een pizza te eten, een cocktail of een broodje puccia in de middag. Voor de winter worden er luifels bij de ramen verwacht, maar de vergunning moet nog doorkomen.

De Vincenzo’s

Nicky, de bedrijfsleidster van dit restaurant, vertelt mij: Vincenzo is een jonge ondernemer die al op zijn 25e begon met een pizzeria. Nu heeft hij op zijn 30e samen met zijn collega Yaron vier vestigingen, waarvan drie pizzeria zijn en een osteria. De pizza’s gaan als een sneltrein: sinds 5 jaar is de pizzeria in Prins Hendrikstraat (Zeeheldenkwartier) geopend, kwam de tweede in maart 2020 in het Statenkwartier op de Willem de Zwijgerlaan en in februari van dit jaar dus deze in het Hofkwartier. Alle vestigingen hebben een totaal andere stijl en sfeer. In de osteria worden geen pizza’s geserveerd, maar pasta’s en vis- en vleesgerechten. De benaming ‘osteria’ is (natuurlijk Italiaans) in de omschrijving ‘een minder formele gelegenheid dan een restaurant en om elkaar te treffen voor een glas wijn dat je zelf meenam’. Maar dezer dagen is de osteria meer een upmarket zaak.

Alle pizzeria’s hebben een houtoven, waarin naast de pizza’s ook andere gerechten worden bereid. In de keuken staan altijd Italiaanse chef-koks en in de pizzeria’s staat altijd een pizzaiolo, de echte en enige echte bakker die de pizza’s weet te bereiden zoals het behoord. Ook het overige keukenpersoneel is Italiaans en daar opgeleid. Dat is niet alleen voor de sfeer, maar ook om de werkelijke Italiaanse manier van bereiden te kunnen garanderen. In deze keuken staan drie man en op de vloer nog eens drie.

Vincenzo’s pizzadeeg

Hoe komt dat en wat maakt deze Vincenzo pizza anders dan de anderen? De Italiaanse pizza heeft twee varianten, namelijk de Napolitaanse pizza die een vrij dunne bodem met een brede rand heeft, en de Romaanse pizza, die over het geheel erg dun is en heeft bijna geen rand. De Vincenzo’s is er tussenin qua dikte, maar heeft wel een brede korst. Maar, wat het zo speciaal maakt is het deeg, dat tussen de 48 tot 72 uur is gerezen, waardoor het zeer luchtig is en zo krokant wordt bij het bakken. Mede daardoor is dit deeg ook zo gezond: het is goed gefermenteerd, gerezen en gerijpt en daardoor beter verteerbaar. Het deeg wordt niet in de restaurants gemaakt, maar op een andere speciale locatie, waar ook de koelcellen staan. Daarnaast zijn de toppings altijd vers en van hoge kwaliteit. De prijzen zijn dan wel iets aan de hoge kant: vanaf €10,- tot €15,75 euro, maar het mag er zijn. Alle ingrediënten worden ingevoerd vanuit Italië door de leverancier Teo Pace, die uitstekende producten weet te vinden. De samenstellingen, ook voor de borrel en antipasti, worden bedacht door het creatieve team en met name door de chef-kok van de osteria.

De puccia en Limoncello di Mama

Aan de Prinsestraat kant is een uitgifte toonbank met vitrine, – voor de oude bekenden: de plek waar “vanuit de muur” kon worden gegeten – , waarin prachtige Italiaanse waren tentoon liggen. Hier kun je de heerlijke broodjes bestellen: de puccia, met veel keuzes aan kazen en verschillende vleeswaren, zoals salami, mortadella etc. en ook groenten. De puccia is een broodje dat vers uit de bakoven komt. Oorspronkelijk een erg populaire vorm van streetfood uit het zuiden van Puglia, met name in de regio Salento en Taranto. Het is een vers gebakken broodje gemaakt van het pizzadeeg met een diameter van 20 cm. Het deeg geeft door die genoemde bepaalde gistsoort een typische smaaksoort. Als het broodje uit de oven komt wordt het doormidden gesneden en gevuld met met een hele reeks aan ingrediënten naar keuze. Mijn puccia was een vegetarisch met ingelegde broccolibladeren in olijfolie: een verrassende zaligheid. Het geheel wordt eventueel afgewerkt met een scheutje pikante olijfolie. Het is een mooi goed verteerbare lunch, waarvan je maag zeker voldoening van ondervindt, geserveerd met huisgemaakte smoothy, zoals de wortel/appel/ gember: zeer vers en vol van smaak! Vanaf vrijdag tot en met zondag van 12 uur tot 15 uur zijn er vijf verschillende puccie verkrijgbaar.

Ze verkopen ook eigen gemaakte producten, zoals limoncello en oliën met pepertjes. De limoncello is gemaakt door de moeder van Vincenzo en heet daarom ook Limoncello di Mama.

Gewild plekje in de geschiedenis

Eigenlijk is Vincenzo’s pas de derde ondernemer op dit adres sinds 1862! Pas in 1884 is de Prinsestraat ontstaan. De straat wordt al wel vermeld in 1646 onder de naam Jonge Princenstraat en is vernoemd naar Willem II van Oranje, de oudste zoon van Frederik Hendrik. Het oudste deel is van de Princessewal tot de Molenstraat. Tussen de Molenstraat en de Nobelstraat lag het Hofje van Dam, dat in 1884 werd onteigend en gesloopt om de Princestraat te verlengen tot aan het Kerkplein.

De Nobelstraat is een oude straat, die eigenlijk het verlengde van de Papestraat is. Uit de Hofboeken blijkt dat deze straat in de 15e eeuw zo werd genoemd. De huidige Nobel- en Papestraat waren vroeger vanuit Eik en Duinen de toegangsweg naar het centrum van Den Haag. Ernaast, en waarschijnlijk ook onder het pand, lag een 14e eeuws stadskasteel en wie weet is het dat wat je voelt wanneer de deur binnenstapt van dit typische restaurant.

Vrijuit genieten in het Hofkwartier

De zaak heeft over het algemeen rustige muziek en aan het einde van de avond misschien de wat opzwepende om na de klok van 23 te doven en men verder gaat in de nacht, wie weet in het nabij gelegen uitgaansgebied van de Hofstad. De wens om de zaak langer open te houden is er nu nog niet daar. Voor Vincenzo’s Centrum is een doelgroep niet echt aan te wijzen: van 0 tot 100 jaar. Alles komt hier samen: gezinnen met kinderen, Italianen en Spanjaarden, veel studenten van het Den Haag dat heel internationaal is, en er komen ook veel toeristen naar dit deel van het centrum. Het Statenkwartier is wel iets drukker, omdat ze langer bestaan, maar er wordt veel verwacht van het Centrum.

Hopelijk dat in de toekomst de Prinsestraat autoluw wordt gemaakt en dat er meer ruimte komt voor het publiek. Dat zou de stad wel aankunnen: een extra gezellige winkelstraat in het centrum, waar uitstekende restaurants zijn gevestigd en een plek om vrijuit te zitten met familie en vrienden.

Vincenzo’s Centrum pizzeria, Prinsestraat 12, 2512 CD

tel: 070 205 54 94

www.vincenzos-centrum.nl